Germania vrea modernizarea forţelor sale armate. Pentru atingerea obiectivului au fost alocate 100 de miliarde de euro

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul şi opoziţia conservatoare din Germania au ajuns duminică seară la un acord pentru a modifica regulile bugetare ale constituţiei naţionale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei. Această decizie a fost luată pe fondul agresiunii militare ruse, dar şi pentru ca Germania să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca anual pentru apărare 2% din PIB.

Un compromis în acest sens a fost înregistrat după negocieri dificile care au durat câteva săptămâni între partidele coaliţiei - social-democraţi, ecologişti şi liberali - şi familia politică conservatoare a fostului cancelar Angela Merkel, au precizat pentru AFP reprezentanţi ai acestor mişcări.

Potrivit Agerpres, acest acordul va face posibilă îndeplinirea promisiunii făcute de cancelarul Olaf Scholz la sfârşitul lui februarie după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina: deblocarea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru reînarmarea ţării în următorii câţiva ani şi modernizarea Bundeswehr, ale cărei echipamente sunt depăşite.

Berlinul va putea, în acelaşi timp, să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca anual pentru apărare 2% din PIB-ul naţional. Acest obiectiv va fi atins "în medie pe mai mulţi ani", potrivit textului acordului obţinut de AFP.

Fondul excepţional va fi finanţat prin datorii suplimentare. Iar pentru asta a fost nevoie de ocolirea regulilor înscrise în constituţia naţională, numite "frână îndatorării", care limitează strict posibilitatea de deficit bugetar.

Deblocarea celor 100 de miliarde de euro pentru armata naţională constituie o reviriment major pentru Germania care în ultimii ani a tărăgănat respectarea angajamentelor Alianţei Nord-Atlantice în acest domeniu, atrăgându-şi în mod regulat criticile Statelor Unite.

De la sfârşitul Războiului Rece, Germania şi-a redus semnificativ efectivele armatei sale, de la aproximativ 500.000 de persoane când ţara s-a reunit în 1990, la doar 200.000 în prezent. În plus, responsabilii militari se plâng în mod regulat de defecţiuni ale avioanelor de luptă, navelor de război sau tancurilor.

Dar invazia Ucrainei a acţionat ca un şoc electric într-o ţară cufundată în pacifism de la ororile comise de nazişti, mai scrie AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel