Generalul Spînu: F-35 a fost obiectivul României încă de la început. Proiectul de lege pentru cele 32 de F-16 e deja la Parlament

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția. Sursă foto: Lockheed Martin
F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția. Sursă foto: Lockheed Martin

Generalul de brigadă Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale, a vorbit despre urgentarea achiziționării celei de-a doua și a treia escadrilă de F-16 Fighting Falcon, precizând că obiectivul final încă de la început a fost înzestrare cu F-35 Lightning II, aeronave de generația a V-a.

Generalul Constantin Spînu a discutat despre reluarea zborurilor aeronavelor de tip MiG-21 LanceR. 

Așa cum a arătat și MApN în comunicatul emis ieri, generalul român a confirmat că decizia a fost luată după o analiză în urma căreia către Consiliul Suprem de Apărare al Țării au fost trimise mai multe propuneri.

Avioanele MiG-21 LanceR vor zbura încă aproximativ un an, până la 15.03.2023, iar obiectivul e menținerea antrenamentului piloților și misiuni de poliție aeriană. 

Generalul Constantin Spînu spune însă că cel mai important a fost luată în considerare siguranța personalului în decizie.

 

F-16, cât mai rapid. Escadrila 2 și 3 se „află” în Parlament. Obiectul României a fost încă de la început F-35 Lightning II

 

2. F-35, surs... (f-35-israel_25483400.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Șeful Direcției de informare a MApN a precizat, potrivit sursei citate, că România a urgentat programul de înzestrare cu aeronave F-16 Fighting Falcon iar proiectul legislativ se află în Parlament. Totodată, el a anunțat că obiectivul final al întregului program de înzestrare a fost de la început achiziționarea de avioane de generația a V-a.

„Proiectul de lege (n.r. - achiziționarea a încă 32 de F-16) este deja la Parlament se așteaptă adoptarea lui. În această perioadă de un an sunt accelerate demersurile de achiziționare și de intrare în operare a următoarelor aeronave F-16. Scopul final al programului de înzestrare este intrarea în exploatare a aeronavei de generația a V-a iar demersurile pentru achiziționarea acestor aeronave vor fi și ele devansate și accelerate. Obiectivul final al întregului program de dotare al Forțelor Aeriene a fost de la început aeronava de generația a V-a. Aeronavele F-16 sunt așadar aeronavele de tranziție către acest obiectiv final”, a precizat generalul Constantin Spînu, în cadrul unei intervenții telefonice la postul de televiziune B1 TV.

Forţele Aeriene Române dețin în prezent 17 aeronave F-16 Fighting Falcon care completează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

În ceea ce privește programul de înzestrare cu aeronave F-16 Fighting Falcon, la finalul anului trecut România a demarat procedurile de achiziționare a încă două escadrile de F-16, de data aceasta din Norvegia. Vor fi achiziționate 32 de aeronave, la un preț excelent de 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Imaginea zilei, un F-35 românesc (Foto). Lockheed Martin: Achiziția durează minimum 5 ani. România a luat decizia înțeleaptă cu F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel