Zborurile MiG-21 LanceR, reluate pentru o perioadă de un an. Misiuni pentru menținerea antrenamentului piloților și poliție aeriană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: ROAF
Sursă foto: ROAF

În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea  memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române.

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

De asemenea, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de inițiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a.

 

Generalul Daniel Petrescu anunțase și el scoaterea avioanelor MiG-21 LanceR din uz în următorul an

 

2. MiG-21 Lan... (mig-21-lancer_47525700.jpg)

MiG-21 LanceR, sursă foto: Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via Forțele Aeriene Române

Amintim că pe data de 15 aprilie MApN a anunțat suspendarea tuturor zborurilor pentru avioanele MiG-21 LanceR. MApN preciza la data respectivă că în ultimii 20 de ani s-au înregistrat 26 de accidente ale aparatelor MiG-21 LanceR.

Generalul Daniel Petrescu. Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a anunțat și el scoaterea din uz a aeronavelor MiG-21 LanceR în următorul an. 

„Este foarte important programul F-16. În special după ce am avut problema cu MiG-21 LanceR pe care l-am oprit temporar de la zbor. Într-un an de zile va ieși din uz. Trebuie să accelerăm nu doar achiziția de avioane ci și pregătirea piloților pentru a fi în măsură să le opereze (n.r. - noile avioane F-16 pe care le vom achiziționa)”, preciza șeful Statului Major al Apărării.

CITEȘTE ȘI: CITEȘTE ȘI: Imaginea zilei, un F-35 românesc (Foto). Lockheed Martin: Achiziția durează minimum 5 ani. România a luat decizia înțeleaptă cu F-16

 

Controverse privind suspendarea zborurilor avioanelor MiG-21 LanceR

 

La nivel politic deputatul Nicu Fălcoi (USR), secretar al Comisiei pentru Apărare, fost pilot de supersonic, a criticat decizia MApN de a suspenda zborurile MiG-21 LanceR. El spune că avioanele MiG-21 nu se prăbușesc din cauze tehnice, ci marea problemă e antrenamentul deficitar al piloților români. Explicația deputatului Nicu Fălcoi, fost pilot de avioane supersonice, poate fi citiă AICI.

Totodată, generalul Ștefan Dănilă, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major, în cadrul unui interviu la Televiziunea Română a explicat și el de ce nu vede cu ochi buni suspendarea zborurilor MiG-21 LanceR, dar a admis că aceste avioane ar fi trebuit încă din 2012 retrase din serviciu și conservate.

„Din punctul meu de vedere avioanele respective nu pot fi considerate improprii zborului și oprite la sol din cauză că au fost multe victime. Cel puțin în ultimii 20-25 de ani nu cunosc niciun caz în care să fi fost o catastrofă strict din motive tehnice”, a subliniat generalul Dănilă care a adăugat că avioanele MiG-21 LanceR ale României fuseseră evaluate și au participat inclusiv la misiuni de poliție aeriană în statele baltice.

În momentul de față noi suntem în situația în care într-un loc (n.r. - Mihail Kogălniceanu) executăm poliție aeriană cu F-16, iar în altă parte a trebuit să notificăm NATO că nu mai facem poliție aeriană de la Câmpia Turzii pentru că MiG-urile-21 sunt suspendate de la zbor”, a conchis generalul român.

De partea cealaltă a existat și un număr mare de persoane care au apărat decizia de a suspenda zborurile avioanelor MiG-21 LanceR.

MApN luase decizia după tragedia de proporții din data de 3 martie 2022, când un MiG-21 LanceR s-a prăbușit iar la puțin timp a căzut și elicopterul IAR-330 Puma plecat în misiunea de salvare. Evenimentele au cauzat decesul a 8 militari români.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel