Imaginea zilei, un F-35 românesc (Foto). Lockheed Martin: Achiziția durează minimum 5 ani. România a luat decizia înțeleaptă cu F-16

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-35C al SUA în timpul unui zbor care a avut loc pe 15 iunie 2017, sursă foto: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Un F-35C al SUA în timpul unui zbor care a avut loc pe 15 iunie 2017, sursă foto: Lockheed Martin

Reprezentanții Lockheed Martin au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon, dar și despre perspectiva țării noastre de a achiziționa aeronave americane de generația a V-a F-35 Lightning II.

În cadrul expoziției Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA), cea mai mare expoziție de tehnică militară din Europa de Est, gigantul american Lockheed Martin a discutat despre F-16 și F-35 cu redacția noastră.

La standul Lockheed Martin, producătorul american a prezentat mai multă tehnică militară, dar de departe „vedeta” a fost o machetă ce reprezenta un F-35 Lightning II cu cocarda României. Oficialii Lockheed Martin au discutat cu DefenseRomania despre perspective privind intrarea în serviciul Forțelor Aeriene Române a aeronavelor americane de generația a V-a.

2. Machetă a ... (f-35-romania_26091100.jpg)

Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA. Foto: DefenseRomania

În acest sens, Thomas Bill, fost pilot de F-16 Fighting Falcon și actualmente Capture Manager la compania Lockheed Martin, ne-a explicat că procesul de achiziție a F-35 e unul extrem de complex și de birocratic. Procesul durează minimum 5 ani. Oficialul Lockheed e de părere că țara noastră a făcut o alegere extrem de inspirată prin achiziționarea celor două escadrile de F-16 din Norvegia, explicând că tranziția de pe F-16 spre F-35 se face „ușor și lin”. 

Mai mult, va exista o perioadă de 5 ani în care F-16 și F-35 ar putea opera împreună.

 

F-16, o aeronavă de tranziție care deschide calea pentru achiziționarea de către România a F-35. „O decizie excelentă luată de România”

 

Din punctul meu de vedere și din discuțiile cu Guvernul României, F-16 pregătește drumul spre F-35. Pentru Forțele Aeriene Române, în momentul de față F-16 e o aeronavă de tranziție.

Din discuțiile purtate cu Ministerul Apărărării din România am înțeles că resursa pentru F-16 Fighting Falcon va fi disponibilă încă aproximativ 15 ani, iar F-35 e planificat pentru următorii 10 ani. Deci va fi o suprapunere de 5 ani a celor două. 

Tranziția de pe F-16 pe F-35, pentru piloți, dar chiar și pentru personalul tehnic, se face foarte ușor și lin. Cred că e o decizie excelentă pe care Guvernul vostru a luat-o (n.r. - achiziționarea a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon din Norvegia)”, a precizat oficialul Lockheed Martin, în exclusivitate pentru DefenseRomania.

Cât despre F-16, amintim că după suspendarea de la zbor a avioanelor MiG-21 LanceR, România, care anunțase la finalul lui decembrie 2021 că a demarat procedurile pentru achiziționarea a încă 2 escadrile de F-16 din Norvegia, a urgentat programul.

Vor fi achiziționate 32 de aeronave, la un preț excelent de 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro. Acestea vor completa prima escadrilă de F-uri, achiziționată din Portugalia, în număr de 17 avioane.

 

Provocări privind infrastructura în trecerea de la F-16 la F-35

 

3. F-16, Româ... (f-16-romania-decolare-roaf_83984600.jpg)

F-16, România. Sursă foto: Baza 86 Aeriană Borcea

Thomas Bill a semnalat însă că în ceea ce privește infrastructura, trecerea de la F-16 la F-35 va fi o provocare cu toate că avioanele au aproximativ dimensiuni identice. Oficialul american a adăugat că în perspectiva trecerii de la F-16 la F-35 vor trebui efectuate modificări în ceea ce privește hangarele, depozitele de armament etc, însă aceste chestiuni pot fi reglementate din timp.

Revenind la posibila viitoare achiziție de F-35 Lightning II de către România, oficialul Lockheed Marin a mai ținut să sublinieze că primirea de către România, din partea SUA, a statutul Dependable Undertaking (DU) va simplifica cu mult procesul de achiziție.

Subliniem că obținerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

Totodată, în contextul expoziției BSDA 2022, Lockheed Martin a prezentat în premieră în România și un simulator pentru F-35.

În următoarele zile DefenseRomania va publica și alte materiale cu declarațiile pe care Thomas Bill, fost pilot de F-16 Fighting Falcon și actualmente Capture Manager la compania Lockheed Martin, le-a făcut publicației noastre.

CITEȘTE ȘI: Cimitirul tancurilor: Armata ucraineană a prezentat eşecul traversării râului Doneț de către forţele armate ruse (Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel