„Am spus că vom promova pacea și că o vedem singura soluție în dezescaladarea acestui conflict. Furnizarea de arme ambelor părți dăunează intereselor Germaniei, Franței, României și Poloniei”, a remarcat Simion, potrivit Deutsche Welle.
De asemenea, el și-a exprimat convingerea că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact serios asupra României. Potrivit acestuia, obiectivul ar trebui să fie un armistițiu și evitarea victimelor civile. Politicianul a subliniat necesitatea unei soluționări pașnice.
„Trebuie să sperăm și să ne rugăm ca inițiativa lui Donald Trump privind negocierile de pace să dea roade”, a adăugat el.
Nota autorului: În teorie, toată lumea vrea pacea, inclusiv Rusia care a atacat Ucraina. Sună bine în interviuri să se declare că se dorește pacea, iar în context electoral dă și mai bine.
Dar, să presupunem că se încetează sprijinirea cu arme a Ucrainei. În acest caz, Rusia nu va respecta, evident, niciun plan de pace și va ocupa toată Ucraina. Nu s-a retras Rusia din conflict nici când SUA furnizau arme la un nivel foarte ridicat iar a presupune că o va face când Ucraina nu va mai primi ajutor militar este infantilism politic.
A avea o graniță comună cu o Rusie care vrea să refacă ordinea mondială din Războiul Rece dăunează clar nu doar profitabilității ci în primul rând intereselor de securitate ale României și Poloniei, precum și celor ale Germaniei și Franței.
Să mai presupunem că România nu făcea parte din NATO și Uniunea Europeană. De asemenea, să ignorăm comportamentul agresiv pe care Rusia l-a avut în întreaga ei istorie față de vecini, inclusiv față de România. Și să ne referim doar la ce a făcut Rusia după ce s-a încheiat Războiul Rece.
A perpetuat conflictele înghețate, a ignorat tratatele OSCE, nu a respectat Memorandumul de la Budapesta din decembrie 1994 prin care se angaja să respecte integritatea și suveranitatea Ucrainei în schimbul armelor nucleare, nu a respectat angajamentul luat la Istanbul în 1999 de a-și retrage trupele din Transnistria până la 31 decembrie 2002. Și exemplele prin care Rusia a periclitat grav securitatea vecinilor săi pot continua cu războiul din Georgia în 2008 și cu multe altele.
Deci, ce s-ar fi întâmplat cu o Românie foarte suverană, fără protecția oferită de NATO și de progresul și stabilitatea economică oferite de Uniunea Europeană, cu o Rusie extrem de revanșardă în regiune?
Ucraina este un foarte bun predictor pentru cum ar fi evoluat situația pentru România. Încercările de a clădi o Ucraină suverană sub Kuchma și Ianukovici au eșuat iar ultimul a facilitat ocuparea Crimeei de către Rusia. România suverană eșua și ea la fel ca Ucraina, cu Rusia ca vecin.
A presupune că actuala Rusie ar respecta România suverană este o eroare gravă de politică externă. Dacă România ar avea inițiative care ar deranja Rusia, chiar și unele foarte mici, Moscova ar găsi imediat motive pentru a denazifica și România așa cum încearcă să o facă cu Ucraina. De exemplu, partidul Alianța pentru Unitatea Românilor este considerat ca unul de extrema dreaptă.
Acum, prin pozițiile de politică externă exprimate, servește foarte clar intereselor Rusiei. Dar, mai târziu, în funcție de ceea ce crede Moscova, acest partid poate fi foarte ușor trecut de Moscova în categoria partidelor cu orientare nazistă. Este valabil și pentru partidul AfD din Germania precum și pentru toate partidele extremiste din Uniunea Europeană care, momentan, servesc intereselor Rusiei.
În consecință, România trebuie să fie foarte atentă la ce-și dorește pentru că este în joc chiar existența ei ca națiune. Nu este acum momentul și, foarte probabil, nu va fi mult timp de-acum înainte, ca politicienii români să facă carieră pe seama punerii sub semnul întrebării a apartenenței la NATO și la Uniunea Europeană, punând toți românii într-un grav pericol, la fel de mare cum a fost în cel de-al Doilea Război Mondial.
Nu vă faceți iluzii în privința Rusiei, pentru că mentalitatea imperială de la Moscova nu a dispărut, ea fiind la fel de intactă ca pe vremea lui Stalin, pe care Putin îl tot invocă și chiar vrea să redenumească Volgogradul în Stalingrad. Pentru politicienii care nu știu ce a făcut Stalin și ce înseamnă să trăiești sub influența Rusiei, ar trebui să știe că este lectură obligatorie dacă doresc să emită păreri de politică externă în aceste vremuri tulburi.
A nu te opune din toate puterile tale represiunilor de tip stalinist, așa cum este agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, înseamnă că fie nu ești informat, fie că ai citit istoria URSS degeaba și nu ai înțeles nimic din ea, fie că ești agentul Moscovei – cea mai gravă postură dintre toate.
Deocamdată, SUA încă pot spune ce vor despre Rusia. Azi îi consideră prieteni, mâine inamici. Pur și simplu, fiind încă o putere atât de mare, America își poate permite să facă acest lucru în funcție de obiectivele urmărite, inclusiv să creeze aparențe înșelătoare.
România nu este, nu a fost și nu va fi niciodată în această postură. Trebuie privit atent și înțeles la tot ce face Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia, fostele neutre Finlanda și Suedia privind pericolul pe care-l reprezintă acțiunile Rusiei. Toate aceste țări sunt suficient de apropiate geografic de Rusia pentru a fi un exemplu bun pentru România.
România singură nu are nicio șansă în raport cu Rusia. Dar, în componenţa unui unui bloc puternic cum este NATO, chiar și cu o participare mai redusă a SUA, Rusia poate fi blocată în intențiile ei de revanșă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News