Fregata egipteană "Al Aziz" de fabricație germană intră în serviciul de luptă 

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata egipteană Al Aziz, de producție germană
Fregata egipteană Al Aziz, de producție germană

Miercuri, armata egipteană a anunțat că o fregată de fabricație germană a intrat în serviciu pentru a asigura navigația și comerțul maritim.

Purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Gharib Abdel Hafez, a declarat într-un comunicat: "La Baza Navală din Alexandria a sosit fregata Al Aziz, care a fost construită în arsenalul german SBN".

În declarație se afirma că fregata "s-a alăturat flotei marinei egiptene și este una dintre cele patru fregate contractate între Egipt și Germania". Nu au fost menționate detalii privind valoarea contractului și nici termenele de livrare a celorlalte nave.

La ceremonia de intrare în serviciu a fregatei au participat Ashraf Atwa, comandantul marinei, lideri ai forțelor armate, foști comandanți ai Forțelor Navale egiptene și atașatul militar german la Cairo.

Ceremonia de livrare a fregatei “Al-Aziz” (MEKO A-200), de către ThyssenKrupp, a avut loc pe 18 octombrie. la Bremerhaven, Germania.

În timpul ceremoniei de predare, șeful de stat major al marinei egiptene, vice-amiral Ashraf Ibrahim Atwa, a mai dezvăluit că a doua navă A-200 se va numi “Al-Qadeer”.

„Sunt recunoscător republicii prietene Germania pentru relația constructivă care poate fi un exemplu și pentru alții. Germania sprijină întotdeauna Egiptul cu tehnologia de ultimă oră necesară pentru a ne îmbunătăți capacitățile navale. Avem o istorie îndelungată și de succes de cooperare, așa cum se reflectă în cele submarinele Type 209  extrem de eficiente”,  a declarat Atwa la eveniment.

ThyssenKrupp și Cairo au semnat contractul pentru construirea a patru fregate MEKO A-200 în 2018. Prima navă din această clasă, Al-Aziz, a fost finalizată și lansată în 2021.

Fregata MEKO A-200 are lungimea de 121 m și lățimea de 16,3 m. Este propulsată de două motoare diesel și trei turbine, are o deplasare de 3.700 de tone și o viteză maximă de 28 de noduri.

Nava poate transporta două vehicule aeriene fără pilot și două elicoptere, este dotată cu un tun principal Oto Melara 127/64 LW de 127 mm, rachete antinavă Exocet, tunuri MSI-Defence de 30 mm, sistem de protecție electromagnetică Rheinmetall Defence MASS și rachete antiaeriene.

Atwa a subliniat că "Egiptul dorește să posede capabilități reale de luptă care să acționeze în apele adânci pentru a face față marilor provocări pe care le ridică situația actuală din regiune în domeniul securității maritime".

Egiptul deține Canalul Suez, una dintre cele mai importante căi navigabile din lume, care leagă Marea Mediterană și Marea Roșie și scurtează ruta comercială maritimă dintre Europa și Asia fără a fi nevoie să parcurgă o rută mai lungă în jurul continentului african.

Regiunea înregistrează o tendință de accelerare a ritmului de înarmare, în special în domeniul securității maritime,  și este martora unei intensificări a exercițiilor militare comune între o serie de țări regionale, care coincid cu continuarea războiului ruso-ucrainean izbucnit în februarie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel