Franța spune că aderarea Ucrainei la UE ar putea dura 15-20 de ani, în pofida așteptărilor președintelui Zelenski

Cătălin Costea |
Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul inspecției militare. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul inspecției militare. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Ministrul Afacerilor Europene al Franței a declarat că orice propunere pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană va dura cel 15-20 de ani pentru a se finaliza, risipind astfel speranțele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind adoptarea unei soluții de intrare rapidă în bloc.

"Trebuie să fim sinceri. Dacă spui că Ucraina va adera la UE în șase luni, sau un an sau doi, minți", a declarat Clement Beaune la Radio J din Franța, pe 22 mai. "Probabil este în 15 sau 20 de ani -- este nevoie de mult timp", a subliniat acesta precizând că nu vreau să le ofere ucrainenilor nicio falsă iluzie.

Comentariile au venit după ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat ca Ucraina să fie invitată să se alăture unei forme de comunitate politică „asociată” cu UE.

„Nu avem nevoie de astfel de compromisuri pentru că, credeți-mă, nu va fi un compromis cu Ucraina în Europa. Va fi un alt compromis, între Europa și Rusia”, a declarat Zelenski  pe 21 mai la Kiev, în timpul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul portughez Antonio Costa, aflat în vizită,

Președintele polonez Andrzej Duda, care a vizitat Kievul pe 22 mai, a fost un susținător expres al cererii Ucrainei de a adera la UE în fața opoziției altor membri ai blocului.

Anterior, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura ''decenii'' şi a propus, în paralel, crearea unei ''comunităţi politice europene'' din care să facă parte în primul rând statele aflate în lungul proces de aderare, dar și țări ca Marea Britanie, partenere apropiate, cu trecut comunitar comun.

"Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare", a explicat Emmanuel Macron de Ziua Europei, în primul său discurs după realegerea sa ca președinte francez.

Franţa asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE până la 30 iunie, iar Macron doreşte ca această chestiune să fie abordată ''cu curajul şi libertatea necesare'' cu liderii celorlalte ţări membre la summitul din 23-24 iunie.

Cu toate acestea, și chiar dacă personalități politice precum cancelarul german Olaf Scholz o consideră ''foarte interesantă”, ideea nu se bucură de un sprijin european solid. Astfel că, prin intervenția sa recentă, ministrul francez Clement Beaune urmărește foarte probabil să alimenteze presiunile venite dinspre Ucraina și susținătorii ei pentru adoptarea soluției oferite de Franța privind apropierea Ucrainei de UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel