Franța și Italia intenționează să se implice în deblocarea rutelor maritime către Odessa

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Într-o singură zi, două țări NATO și-au anunțat disponibilitatea de a asigura un culoar maritim sigur spre Odessa.

Ieri, un consilier al președintelui Emmanuel Macron, a declarat că Franța este pregătită pentru participarea la o operațiune care să faciliteze accesarea în siguranță a portului Odessa.

„Suntem la dispoziția părților pentru a se pune în aplicare o operațiune care să permită accesul în portul Odesa în deplină siguranță, adică să se poată permite trecerea navelor chiar dacă  marea este minată”, a precizat consilierul, citat de postul francez de televiziune BMFTV.

În aceeași zi, o declarație asemănătoare a fost făcută de către șeful Statului Major al Marinei italiene, amiralul Enrico Credendino.

„Suntem gata să intervenim, fie pentru escortă, fie pentru o operație de deminare pe țărmurile ucrainene”, a spus amiralul italian.

Comentariul autorului:

Posibila prezență a navelor militare franceze și italiene în zona Odessa necesită acordul Turciei pentru intrarea acestora în Marea Neagră. Pe 28 februarie, Ankara, în baza Convenției de la Montreux din 1936, a interzis accesul navelor militare în Marea Neagră, inclusiv a celor rusești.

Aflat într-o vizită în Franța, președintele Senegalului și al Uniunii Africane, Macky Sall, referindu-se la anunțul consilierului președintelui Macron privind o eventuală deblocare a portului Odessa, a declarat ieri, că Africa este cu adevărat amenințată atunci când nu mai are acces la grâul ucrainean.

Cu câteva zile în urmă, Macky Sall a fost și în Rusia, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, căruia i-a transmis trei mesaje: „Fă totul pentru a ajuta la eliberarea cerealelor din Ucraina prin portul Odessa”, „accesarea cerealelor și îngrășămintelor” și „sfârșitul războiului, o detensionare”, a declarat Macky Sall, pentru France 24.

Cu o zi înaintea acestor declarații franceze și italiene privind o eventuală operație de deblocare a portului Odessa, preşedintele Emmanuel Macron l-a asigurat, într-o discuție telefonică, pe Volodimir Zelenski, că Franța este de partea Ucrainei și că va furniza armament greu, de care are nevoie pentru a se apăra în faţa Rusiei.

Posibilitatea unei crize alimentare mondiale ar putea determina Turcia și Rusia să permită unei terțe părți să se implice în deblocarea portului Odessa. Ankara își face partea sa de permitere a intrării navelor militare extrariverane în Marea Neagră, în timp ce Moscova asigură că nu va împiedica accesarea portului Odessa. În plus, Rusia ar putea obține, cu această ocazie, din partea Turciei, a acordului de revenire la bazele din Marea Neagră a două nave de suprafață și a unui submarin, toate purtătoare de rachete Kalibr.

Potrivit evoluțiilor recente – declarațiile franceze și italiene privind o operație de deblocare a portului Odessa, care au fost precedate de vizitele  președintelui Uniunii Africane în Rusia și Franța și de deplasarea ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în Turcia – navele militare ale Statelor Unite și Marii Britanii nu ar fi agreate în Marea Neagră, o dispensă extraordinară urmând a fi făcută doar pentru cele ale Franței și Italiei. Parisul și Roma, deși au criticat vehement Rusia pentru invadarea Ucrainei, au lăsat deschise porțile dialogului la nivel înalt cu Moscova pentru a se evita o escaladare a conflictului la nivelul întregii Europe.

Astfel de poziții aduc aminte de situația premergătoare începerii celui de-al doilea război mondial, când Marea Britanie și Franța au fost de acord, în 1938, cu anexarea zonei sudete a Cehoslovaciei de către Germania, crezând că au salvat pacea în Europa.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel