Franța insistă pentru Armată europeană, în paralel cu NATO. Radu Tudor: Parisul uită lecțiile istoriei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Agerpres
Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Agerpres

Jens Stoltenberg spune că Uniunea Europeană nu se poate apăra singură şi ar trebui să nu mai încerce să slăbească alianţa cu voinţa sa de autonomie. 

Şeful NATO mai adaugă că statele Uniunii contribuie cu doar 20% din cheltuielile de apărare ale NATO.

"Toate aceste eforturi, atât timp cât ele completează NATO, le salutăm. Dar UE nu poate apăra Europa", a avertizat Jens Stoltenberg.

Jurnalistul Radu Tudor, specializat pe politică externă și domeniul militar, a comentat în direct la postul de televiziune Antena 3 această situație, în contextul în care Franța, stat care deține triada nucleară în Europa, e principala locomotivă a proiectului de apărare europeană, în pofida faptului că la Conferința de Securitate de la Munchen președintele Emmanul Macron a recunoscut influența NATO în Europa. În pofida acestui fapt, Macron este tot cel care a născut numeroase controverse după ce a declarat anul trecut că NATO se află în „moarte clinică”.

 

„Franța uită lecțiile istoriei”

 

"Cea mai mare parte a membrilor Uniunii Europene sunt și membri NATO, dar dorințele de autonomie strategică pot fi înțelese și acceptate în sensul întăririi interoperabilității între armatele statelor membre UE și ale NATO, realizării unui concept european integrat în privința înzestrării. Sunt elemente benefice care rezultă din concepția europeană pentru apărare.

Pericolul cel mare este că țări europene precum Franța își imaginează că pot realiza securitatea Europei fără o prezență și o implicare serioasă a SUA, așa cum s-a întâmplat în ultimii 72 de ani. Franța se pare că uită lecțiile istoriei, uită zecile de mii de militari americani morți pe plajele Normandiei pentru eliberarea Franței și pentru eliberarea Europei.

Cine vorbește de autonomie strategică fără Statele Unite uită că prin implicarea SUA am reușit să eliminăm pentru totdeauna două mari pericole în continentul european liber. E vorba de nazism și de comunism.

Chestiunile acestea dacă le rediscutăm în 2021 și revenim la abecedar, evident că s-ar putea să ne creeze dureri de cap, iar noi, aici, în Europa de Est, simțim mult mai bine ce înseamnă jocuri ascunse ale unor țări europene cu Rusia sau chiar cu China. Nu dorim asta! Dorim ca un lucru care funcționează perfect - și anume NATO - să funcționeze în continuare cu încă 70 de ani de pace și de securitate pe continentul nostru.", a comentat Radu Tudor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel