Franța dislocă din nou în România un avion de patrulare maritimă Atlantic 2. Misiuni antisubmarin și de detectare a minelor în Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avion de patrulare maritimă Atlantic 2, foto: Marina franceză
Avion de patrulare maritimă Atlantic 2, foto: Marina franceză

În perioada 1 - 21 aprilie 2024 o aeronavă franceză de patrulare maritimă de tip Atlantic 2 (Atlantique 2) se află dislocată la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Misiunea AIGLE franceză în România confirmă că aeronava este dislocată la Kogălniceanu și va desfășura misiuni antisubmarin și de detectare a minelor în Marea Neagră.

Reamintim că după invadarea neprovocată și ilegală a Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 pericolul minelor în Marea Neagră a devenit tot mai mare pe măsură ce operațiunile militare avansau între părțile beligerante. În acest sens Marina României a distrus mai multe mine.

Aeronava franceză Atlantic 2 care va desfășura misiuni în acvatoriul Mării Negre aparține Marinei franceze. Avionul Atlantic 2 va participa la exercițiul NATO Sea Shield organizat de România și Bulgaria.

 

În urmă cu un an Franța a dislocat în premieră în România un al avion Atlantic 2, tot la Kogălniceanu

 

2. Avioane de... (atlantic-2-franta_17035100.jpg)

Avioane de patrulare maritimă Atlantic 2, foto: Marina franceză

E a doua oară când un astfel de avion e dislocat de francezi. 

În aprilie anul trecut o aeronavă de patrulare maritimă ”Atlantic 2” a Marinei franceze a fost dislocată, în premieră, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, eveniment analizat la vremea respectivă și de DefenseRomania.

Dislocarea avionului militar francez Atlantic 2 în România a fost la vremea respectivă o noutate, deși Forțele Navale franceze au început să desfășoare, din luna mai 2022, misiuni de patrulare în Marea Neagră cu acest tip de aeronavă, care decola din Insula Creta, Grecia.

În iunie 2022, Statul Major al Forțelor Armate franceze (EMA) a explicat în ce constă o astfel de misiune. Avionul Atlantic 2 zboară la o altitudine foarte joasă [între 30 și 300 de metri] în zona apelor maritime ale României și Bulgariei folosind radarul, camera infraroșu și observatorii de la bord pentru a monitoriza situația maritimă.

CITEȘTE ȘI: Grupul de Luptă al NATO din România condus de Franța crește la nivel de brigadă. Tancuri Leclerc și obuziere Caesar vor fi dislocate în România

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel