,,Modelul actual de război al NATO este departe de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă astăzi", a declarat Zalujnîi, acum ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, conform comentariilor sale publicate de Ukrainska Pravda.
Acesta a avertizat asupra naturii în continuă schimbare a războiului modern, pe fondul a ceea ce a descris drept dezintegrarea ordinii mondiale bazate pe reguli. ,,Nu este vorba doar de actualizarea industriilor de apărare sau de o anumită reînarmare. Aveți nevoie de o nouă politică de stat", a adăugat el.
Zalujnîi a subliniat că lecțiile învățate din războiul din Ucraina, unde dronele au jucat un rol crucial, nu sunt adoptate suficient de rapid în Occident.
Fostul general ucrainean a respins ideea că simpla înlocuire a tancurilor cu mijloace de război de înaltă tehnologie ar fi suficientă, argumentând că chiar și o astfel de schimbare ar dura aproximativ cinci ani pentru a se concretiza, timp în care tehnologia și inamicii vor evolua.
Europa are nevoie de o arhitectură de securitate complet nouă
,,Tehnologia va avansa în acest timp. La fel și inamicii", a avertizat Zalujnîi, comparând necesitatea transformării militare cu ,,momentele utilizarii energiei nucleare sau explorarea spațiului". Acesta a pledat pentru construirea unei ,,arhitecturi de securitate complet noi pentru Europa", subliniind rolul crucial al Ucrainei ca "scut" al continentului, având cea mai mare armată și fiind "singura cu o armată care știe să ducă un război modern, de înaltă tehnologie".
Zalujnîi a pus, de asemenea, sub semnul întrebării eficacitatea principiului de apărare colectivă al NATO, articolul 5, pe fondul "tendințelor distructive din sistemul global de securitate".
Fostul comandant suprem al armatei ucrainene a argumentat că, deși unele țări pot avea un avantaj tehnologic în anumite domenii, "niciuna dintre ele nu va putea să-și asigure propria independență în întreaga gamă de tehnologii moderne de apărare".
Precizările generalului Zalujnîi vin într-un moment crucial, în timp ce Marea Britanie se pregătește pentru o revizuire planificată a politicii sale de apărare și s-a angajat să-și crească cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB, dacă condițiile economice o permit.
Avertismentul lui Zalujnîi subliniază necesitatea unei adaptări rapide și radicale a strategiilor de apărare ale NATO pentru a face față provocărilor unui mediu internațional de securitate în continuă schimbare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News