Forțele Navale ale Rusiei revin la starea inițială: Patru flote și o flotilă vor fi scoase din compunerea Regiunilor Militare

Ionel Copcea |
Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ministerul rus al Apărării continuă să se reorganizeze, ca urmare a deciziei de înființare a două noi Regiuni Militare, respectiv Moscova și Leningrad. Între altele, acest proces va afecta toate cele patru flote și Flotila din Marea Caspică. Până la 01 decembrie 2023, aceste structuri vor fi scoase din compunerea Regiunilor Militare și vor reveni în subordinea directă a comandantului-șef al Forțelor Navale.

De la 01 decembrie, Flota de Nord își va pierde statutul de Regiune Militară, întrucât mai multe teritorii aflate în zona sa de responsabilitate vor fi incluse în Regiunea Militară Leningrad. Flota de Nord, precum și Flota din Oceanul Pacific, Flota din Marea Neagră, Flota din Marea Baltică și Flotila din Marea Caspică, vor trece în subordinea directă a comandantului-șef al Forțelor Navale, amiral Nikolai Evmenov, părăsind astfel Regiunile Militare. Comandamentul principal al Forțelor Navale va rămâne, deocamdată la Sankt Petersburg, dar, în viitor, acesta va fi mutat, cel mai probabil la Moscova.

“Până la 01 decembrie, cele patru flote și flotila din Marea Caspică vor reveni în subordinea directă a comandantului-șef al Forțelor Navale. O decizie corespunzătoare în acest sens a fost luată deja. De asemenea, de la 01 decembrie, Flota de Nord își va pierde statutul de Regiune Militară. În pofida relocării flotelor și flotilei către comandantul-șef al Forțelor Navale, acesta și Comandamentul principal vor rămâne deocamdată la Sankt Petersburg”, a declarat o sursă a agenției de presă Tass.

În această vară a devenit cunoscut faptul că Ministerul rus al Apărării a aprobat un plan privind constituirea a două noi unități teritoriale strategice interspecifice. Este vorba despre Regiunile Militare Leningrad și Moscova, care vor apărea în cadrul Ministerului Apărării până la sfârșitul anului 2023.

Regiunea Militară Leningrad va fi reînființată pentru a contracara amenințările din Finlanda și Estonia, iar Regiunea Militară Moscova va fi responsabilă de direcția ucraineană. Încă de anul trecut, conducerea Ministerului rus al Apărării a informat că o parte din Regiunea Militară Vest va merge în Regiunea Militară Leningrad, în timp ce Regiunea Militară Moscova va prelua părți din Regiunea Militară Sud și, posibil, Regiunea Militară Centru. Deocamdată, nu există date exacte referitoare la reorganizarea împărțirii administrativ-militare a teritoriului Rusiei.  

Surse: tass.ru, topwar.ru (publicații aliniate total propagandei Kremlinului)

Comentariul autorului: Structura actuală a armatei ruse datează din anul 2010, fiind consființită prin Decretul prezidențial nr. 1144 din 20 septembrie 2010 privind împărțirea administrativ-militară a Federației Ruse. Este interesant de remarcat faptul că decretul este semnat de către Dmitri Medvedev, care la acea vreme ocupa funcția de președinte al Federației Ruse.

În baza acestui document, au fost formate Regiunile Militare Vest, Sud, Centru și Est, în care au fost incluse și structurile de Forțe Navale și Forțe Aeriene. Trebuie precizat faptul că, în forma anterioară, pe timp de pace, cele șase Regiuni Militare (Leningrad, Moscova, Caucazul de Nord, Volga-Ural, Siberia și Extremul Orient) includeau numai structurile de Forțe Terestre din zona de responsabilitate. Acestea urmau să preia în subordine toate categoriile de Forțe Armate, numai pe timp de război.

Flota de Nord a primit statut de Regiune Militară începând din 01.12.2019. De fapt, aceasta se afla într-un poziție independentă încă din anul 2014, când a fost transformată în “Comandamentul Strategic Întrunit Flota de Nord”.

Deocamdată, nu se știe ce se va întâmpla cu structurile de Forțe Aeriene, respectiv dacă acestea vor rămâne în compunerea Regiunilor Militare sau vor fi trecute în subordinea comandantului-șef al Forțelor Aerocosmice, după modelul structurilor Forțelor Navale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel