Fără ruși la București. România a refuzat să elibereze vize delegației Rusiei pentru a participa la AP a OSCE de la București

Cătălin Costea |
Data publicării:
Photo source: OSCE/Maria Kuchma
Photo source: OSCE/Maria Kuchma

România a refuzat să elibereze vize membrilor delegației ruse pentru a participa la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare (AP) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc în perioada 29 iunie - 3 iulie la București, după cuma informat președintele Comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației Ruse, Grigory Karasin,  vineri, 14 iunie, pe canalul său Telegram.

Potrivit lui Karasin, Federația Rusă a primit o notă de la Ministerul Afacerilor Externe al României, în care se precizează că, în legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, membrii delegației Federației Ruse nu vor primi vize pentru intrarea în țară.

„La sfârșitul lunii iunie a fost programată o sesiune a Adunării Parlamentare a OSCE la București. Astfel, ne-a fost transmisă o notă de la Ministerul de Externe al României: niciunul dintre membrii delegației ruse nu va primi vize și nu va avea voie să intre în țară”, se arată în postare.

„Bravo, tovarăși români, contribuiți la distrugerea acestei organizații care a fost odată utilă pentru cooperarea în Europa ”, a adăugat Karasin, care nu a omis să menționeze că Moscova își va aminti această decizie a Bucureștiului.

 

Delegația rusă nu a participat la mai multe sesiuni ale adunării. AP OSCE consideră Rusia un stat sponsor al terorismului

 

Delegația rusă a refuzat anterior să participe la cel puțin două sesiuni ale AP OSCE - în toamna anului 2023 la Erevan și în iarna anului 2024 la Viena, a informat RBK, citând secretariatul adunării. Parlamentarii ruși nu au fost prezenți nici la ședințele adunării din Marea Britanie și Canada în 2022, respectiv 2023, din cauza problemelor cu obținerea vizelor.

În iulie 2023, Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o declarație în care a numit Rusia drept stat sponsor al terorismului, sub acuzația că Moscova a finanțat așa-numita companie militară privată (PMC) Wagner, care a fost recunoscută ca organizație teroristă.

La reuniunea AP OSCE din februarie 2023, delegația rusă a fost supusă unui val de critici. „Unii parlamentari sunt complici ai agresiunii criminale”, a declarat atunci președintele Adunării, Margareta Cederfelt. Aceatsa și-a criticat, de asemenea, colegii ruși pentru că subminează drepturile civile, libertatea presei și alegerile corecte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel