F-35 „eliberează” multe avioane F-16 care ar putea ajunge în Ucraina. Tehnicienii străini, o soluție de urgență pentru etapa inițială

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Cu patru zile înainte de cea de-a patra reuniune a grupului de contact de la Ramstein, un alt expert în probleme de aviație argumentează în favoarea sprijinirii Ucrainei cu avioane de luptă F-16.

Douglas Birkey, directorul executiv al Institutului Mitchell pentru Studii Aerospațiale, susține că nevoia Kievului de a avea putere aeriană este evidențiată și de documentele secrete americane recent scurse în mass-media.

Potrivit unor informații din respectivele documente, rachetele sol-aer (SAM) de care dispune Ucraina sunt pe sfârșite, iar Rusia ar putea fi pe punctul de a câștiga superioritatea aeriană mai târziu în această primăvară.

Această posibilitate se aliniază cu mărturia din 8 martie a directorului Informațiilor Naționale, Avril Haines, care explică că „Putin calculează cel mai probabil că timpul lucrează în favoarea lui și că prelungirea războiului, inclusiv cu potențiale pauze în luptă, ar putea fi cea mai bună cale rămasă pentru a se asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă durează ani”, precizează Birkey într-o analiză publicată de Breaking Defense, pe 17 aprilie.

Furnizarea unor volume semnificative de avioane de luptă construite în vest nu numai că ar ajuta la suprimarea puterii aeriene ruse și la reducerea decalajului de SAM, dar ar da Ucrainei și puterea să-și intensifice ofensiva și să iasă dintr-o luptă extrem de defensivă dominată acțiuni ale forțelor terestre, explică Birkey.

 

F-35 „eliberează” multe avioane F-16 care ar putea ajunge în Ucraina

 

3. Tehnicieni... (f-16-mentenanta_89470300.jpg)Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

În continuare, directorul executiv al Institutului Mitchell precizează că pe lângă avioanele de luptă pilotate, este nevoie și de drone pentru a culege informații, care să fie folosite în misiunile de  atacare a țintelor terestre bine apărate.

Birkey consideră că în urma înzestrării NATO cu avioane F-35, vor fi disponibilizate destul de multe aeronave F-16 care pot ajunge rapid în Ucraina. Deja, Danemarca a dat semnale pozitive în acest sens.

În ceea ce privește dronele, Forțele Aeriene ale SUA își propun să retragă 48 de MQ-9 ca parte a cererii bugetare pentru anul fiscal 2024. Aceste aeronave se află deja în containere de depozitare și ar putea fi transferate rapid Ucrainei, precizează Birkey.

Referindu-se la instruirea piloților ucraineni, Birkey consideră că există multe locații în care aceștia ar putea fi pregătiți, ceea ce ar însemna că odată acest proces lansat, volumul de aviatori pregătiți va fi unul însemnat.

 

Tehnicienii de la sol ar putea fi în prima fază cetățeni străini

 

2. Tehnicieni... (f-16-mentenanta-avion_36194200.png)Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

În ceea ce privește partea de logistică și întreținere, Birkey propune gestionarea inițială a problemelor de către contractori deja poziționați în Europa, iar ulterior sarcinile să fie transferate la tehnicieni ucraineni după ce aceștia au terminat formarea.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: iOS (App Store)  Android (Magazin Play)    

Comentariul autorului: Este interesant că și în cazul piloților, situația ar putea fi tratată asemănător cu propunerea avansată de Birkey privind personalul de întreținere. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov, a făcut, recent, apel la piloții străini, specializați pe F-16, să vină pentru a lupta pentru Ucraina.

Astfel, o flotă ucraineană de aeronave F-16 ar putea fi gata de luptă în mai puțin de șase luni, timpul cel mai mic posibil, estimat pentru ca un pilot ucrainean deja format pe tipuri de avioane sovietice, să poată învăța elementele de bază privind zborul și folosirea în luptă a F-16. Ulterior, pe măsură ce seriile de piloți ucraineni vor finaliza pregătirea, aceștia vor prelua misiunile de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel