F-16 românești second hand, dar cu rachete aer-aer de ultimă generație - AIM-120 și AIM-9. Distanța la care vor putea lovi F-urile României

Sursă foto: Forțele Aeriene Române
Sursă foto: Forțele Aeriene Române

Achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon, care vor completa încă două escadrile, a fost deseori criticată în contextul în care avioanele sunt second hand, cu toate că Ministerul Apărării a specificat în mai multe rânduri că achiziția reprezintă tranziția către F-35 Lightning II.

DefenseRomania a subliniat de mai multe ori importanța achiziției și faptul că avioanele nu sunt mașini, comparație deseori adusă în discuție de cei care criticau achiziția second hand.

Și, potrivit specialiștilor, unul din cele mai importante aspecte cu privire la achiziția avioanelor de luptă este armamentul lor.

Iar la acest capitol România va beneficia de rachete aer-aer de ultimă generație pentru avioanele sale F-16.

În solicitarea de aprobare a unor achiziții transmiă Parlamentului, Ministerul Apărării a confirmat achiziția din SUA, prin procedură G2G (Guvern la Guvern) a 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune de tip AIM-120 AMRAAM, dar și a 299 de rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip AIM-9X SIDEWINDER.

 

Până la ce distanță vor putea lovi țintele F-16 ale României, dotate cu rachete americane de ultimă generație AIM-120 și AIM-9

 

2. F-16, Româ... (f-16-romania_48878000.jpg)

F-16, România. Sursă foto: MApN

Cele 186 AIM-120 AMRAAM vor costa România estimativ 372 de milioane de dolari, în timp ce rachetele AIM-9X SIDEWINDER vor costa estimativ 239 de milioane de dolari.

Racheta de tipul AIM-120 AMRAAM cu o masă totală de 152 kg (focos de 18 kg) este în clasa de greutate 150 – 250 kg. Are o viteză de Mach 4, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională.

Cea mai mare rază de acțiune a rachetelor AMRAAM o are varianta AIM-120D - aproximativ 160 km.

De precizat că recent, americanii au anunțat că un avion de tip F-15C Eagle a bătut recordul de distanță a unei ținte lovite cu o rachetă de tip AIM-120.

AIM-9X SIDEWINDER este în schimb o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune și ghidare prin infraroșu. Raza de acțiune a AIM-9 este de 35 de kilometri.

Ambele rachete pot fi integrate pe o varietate mare de avioane de luptă și vor fi configurate special pentru avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

Important de menționat e că achiziția se va face succesiv și va fi corelată cu intrarea în dotare a celor 32 de avioane F-16 pe care România le-a achiziționat din Norvegia. Ele se vor alătura celor 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia.

CITEȘTE ȘI: SUA transformă avioanele MiG-29 ale Ucrainei. Rachetele aer-aer AIM-120 ar putea fi integrate pe MiG-29, după modelul HARM antiradar

3. F-16, Româ... (f_16_romania_86341800.jpg)

F-16, România. Sursă foto: MApN

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

CITEȘTE ȘI: Un F-15 a lansat o rachetă aer-aer AIM-120 AMRAAM, stabilind un nou record de distanță

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel