Colonel ucrainean: Rachete ATACMS cu rază lungă sau intrăm în forță în Crimeea și peninsula se transformă într-un nou Bahmut

Darius Muresan |
Data publicării:
Soldați ucraineni. Foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei
Soldați ucraineni. Foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Ucraina insistă că punctul culminant al contraofensivei și al războiului va fi eliberarea Crimeei. De la oficiali militari, politicieni și până la experți, eliberarea Crimeei rămâne obiectivul militar primordial, în pofida faptului că în prezent un asemenea scenariu pare dificil în contextul blocajului de pe front și al războiului de uzură din actuala fază.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în mai multe rânduri că războiul se va termina cu eliberarea Crimeei, teritoriu anexat ilegal de Federația Rusă în 2014.

De partea cealaltă Occidentul are o poziție mult mai prudentă, părând să se axeze pe eliberarea teritoriilor ocupate după invazia din 24 februarie 2022. În unele capitale din Vest există temeri că o intrare a ucrainenilor în Crimeea ar putea împinge Rusia la acțiuni militare nesăbuite.

Și totuși, rușii nu mai exclud un asemenea scenariu și și-au întărit semnificativ poziția la granița Crimeei cu Ucraina continentală. Maxar a lansat noi imagini din satelit ale Crimeei care arată rețeaua complexă de tranșee din peninsula Crimeea ocupată ilegal de Rusia încă din 2014. Armata rusă a construit zeci de structuri de apărare, care se întind pe kilometri.

 

Colonel ucrainean: Avem nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS care ar putea distruge 150 de garnizoane rusești din Crimeea. Cealaltă opțiune e să intrăm în forță iar peninsula să se transforme într-un nou Bahmut

 

1. Lansator m... (himars--atacms_88565200.jpg)

Lansator multiplu de rachete de producție americană HIMARS, lansând o rachetă ATACMS cu rază lungă de acțiune de 300 kilometri

Un colonel (r.) ucrainean, expert militar și fost pilot al Ucrainei, în cadrul unei ample analize pe care a făcut-o pentru agenția Unian, a vorbit și el cu mult optimism de importanța eliberării Crimeei.

Acesta e de părere că Ucraina insistă pentru rachete ATACMS cu rază de acțiune de 300 kilometri pentru a putea începe eliberarea Crimeei. Amintim că asemenea rachete pot fi integrate pe lansatoarele multiple HIMARS, dar americanii au fost reticenți până în prezent în ceea ce privește livrarea.

Colonelul ucrainean (r.) Roman Svitan crede că Ucraina nu va renunța la Crimeea chiar dacă nu va obține arme cu rază lungă de acțiune, rachete sau drone. Iar în acest caz va fi aleasă soluția intrării în Crimeea în forță.

„Totul va depinde (n.r. - în ceea ce privește eliberarea Crimeei) de forțele și mijloacele tehnice de care vom dispune. Dacă ne vor oferi rachete cu rază lungă de acțiune, atunci putem intra în Crimeea chiar înainte de sfârșitul verii, după ce vom distruge aproximativ 150 de garnizoane rusești cu rachete ATACMS. Ar fi mult mai ușor de a elibera peninsula astfel. 

Dacă nu ne vor oferi rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune vom fi nevoiți să intrăm în forță, și s-ar întâmpla cam ce se întâmplă acum în Bahmut. Indiferent, vom elibera Crimeea, doar că în cel de-al doilea scenariu „peisajul” ar fi unul sumbru, așa cum e acum în Bahmut”, a precizat colonelul (r.) ucrainean.

3. Distrugeri... (ucraina-razboi-soldat_19991100.jpg)

Distrugeri urbane în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

El a mai adăugat în interviul pentru agenția ucraineană citată că aviația militară, în speță avioane F-16 ar fi extrem de utile pentru contraofensiva Ucrainei și ar face mult mai ușoară spargerea frontului. Svitan consideră că refuzul de a primi avioane ține de un calcul politic și un acord tacit: Atâta timp cât Ucraina nu va primi F-16, nici Iranul nu va primi avioanele Su-35 rusești, tranzacție care ar perturba echilibrul de forțe în Orient și ar pune presiune mare pe Israel.

Amintim că solicitările Ucrianei de a primit și rachete ATACMS cu rază de 300 de kilometri au fost refuzate în permanență de către Statele Unite ale Americii. 

Americanii și-au motivat decizia prin evitarea escaladării războiului, în contextul în care Washingtonul se teme că Ucraina ar putea folosi rachetele americane pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

CITEȘTE ȘI: Rusia admite că vrea la Gurile Dunării. După terminarea războiului împotriva Ucrainei, Rusia vorbește de revenirea la granițele de pe vremea Ecaterinei a II-a

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel