Expert militar ucrainean: Puterea bombei rusești de aviație de tip FAB-3000 este comparabilă cu cea a armelor nucleare tactice

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine de la una din întreprinderile din industria de apărare din regiunea Nijni Novgorod
Imagine de la una din întreprinderile din industria de apărare din regiunea Nijni Novgorod

Anunțul făcut de reprezentanții ruși în urmă cu câteva zile privind începerea producerii în masă a bombei de aviație de tip FAB-3000 a creat îngrijorare în rândul oficialilor și specialiștilor ucraineni.

Astfel, potrivit colonelului în retragere din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), expertul militar Oleg Starikov, noua bombă rusească poate fi comparată ca putere cu armele nucleare tactice.

Specialistul ucrainean a menționat faptul că Rusia produce de mult timp bombe de aviație FAB-250, FAB-500 și FAB-1500, la care se adaugă acum cele de tip FAB-3000. Acestea din urmă, pot distruge complet toate zonele fortificate.

Starikov și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila echipare a acestor bombe cu modulul universal de planare și corecție (UMPK), utilizat deja pentru bombele de aviație mai puțin puternice.

,,Bomba cu o greutate totală de trei tone va avea un impact grav asupra situației operaționale de pe linia frontului și va afecta moralul și starea psihologică a militarilor din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei”, crede fostul colonel al SBU, preluat de portalele de propagandă pro-război din Rusia.

“Noua bombă de aviație dispune de o tonă și jumătate de explozibil. Dacă lovește pe cineva, se descompune în molecule. Orice persoană aflată în jur, pe o rază de cel puțin doi sau trei kilometri, se va alege cu timpanele sparte. Ca să nu mai vorbim de frica și panica ce vor fi induse de utilizarea bombelor de acest tip. Acesta din urmă este cel mai periculos lucru”, a spus Starikov.

Potrivit precizărilor acestuia, în ciuda puterii distructive a bombei rusești de aviație FAB-3000, utilizarea unor astfel de arme este permisă de convențiile militare internaționale.

 

Bombele cu planare sunt asul din mâneca Rusiei ce trebuie rapid neutralizat. FAB-3000 ar fi cu adevărat devastatoare pentru Ucraina

 

Fixând aripi și kituri de ghidare prin satelit bombelor FAB de 500, 1.000 și 1.500 de kilograme, rușii au reușit într-un mod mai grosolan să producă o muniție oarecum analogă JDAM-ului american și bombelor cu glisare Hammer franceze.

Având aceste muniții facile, pe care le-au utilizat frecvent de la o distanță de 40 km, avioanele de vânătoare-bombardiere rusești Sukhoi Su-34 și-au putut intensifica acțiunile fără a se expune apărării antiaeriene ucrainene.

Rușii au lansat aproximativ 3.500 de bombe FAB-500, -1000 și -1.500 doar în acest an, potrivit părții ucrainene, de 16 ori mai multe bombe cu planare decât au fost lansate pe durata întregului an 2023.

Dotată cu aripi și ghidaj prin satelit, FAB-3000 ar fi o extrem de puternică bombă, care ar putea provoca distrugeri enorme, poate chiar mai mari decât au nevoie rușii împotriva Ucrainei.

Evident că dimensiunea mare a bombei atrage o serie de limitări în utilizarea sa. Foarte probabil, FAB-3000 nu poate fi lansată de pe un Su-34, iar Forțele Aeromobile ruse ar putea fi nevoite să le instaleze pe bombardierele Tupolev Tu-22M.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel