Președintele Industriei de Apărare a Turciei (SSB), İsmail Demir, a declarat că procesul, din punct de vedere legal, nu s-a încheiat. Acesta este un acord de parteneriat, iar un partener nu poate fi exclus din acord doar spunându-i-se „te-am scos”, a declarat Demir, potrivit unui articol, de vineri, al publicației Defence Turk.
„Deși nu există un răspuns pozitiv cu privire la negociere (Turcia propusese anterior discuții tehnice pentru a asigura SUA că, S-400 nu reprezintă o amenințare pentru avioanele F-35 ale NATO) acum vedem că, va începe, cel puțin, un anumit proces de negociere", a precizat Demir referindu-se, probabil, la procesul în justiție care, urmează să fie inițiat.
Turcii spun că au achitat 1.4 miliarde de dolari în program, dar au fost excluși
Demir a declarat că în schimbul a 1,4 miliarde de dolari pe care, Turcia i-a plătit pentru a deveni partener în programul F-35, anumite drepturi au fost create în cadrul parteneriatului. Aceste drepturi includeau achiziția de avioane F-35 și exportul (de piese F-35) pe care, Turcia le-ar fi fabricat în cadrul programului. Astfel, Turcia a fost privată de aceste drepturi, a adăugat Demir.
Pe 21 aprilie, SUA au notificat Turcia că a fost eliminată din programul F-35. Memorandumul de Înțelegere care, a fost semnat între țările partenere, în 2006, a fost anulat pentru ca Turcia să fie exclusă oficial din program.
Ulterior, Memorandumul a fost reînnoit cu alți opt parteneri ai Programului F-35, acest fapt fiind adus la cunoștința Turciei în părțile ce o privesc.
Pentru a fi readmisă în programul F-35, Turcia a semnat, în februarie 2021, un acord în valoare de 750.000 de dolari cu Arnold & Porter, o firmă de avocatură din SUA. Acordul, valabil timp de 6 luni, a fost încheiat de Defense Industry Technologies (SSTEK) - o filială a SSB, și include consultanță juridică pentru apărarea drepturilor Turciei în cadrul programului F-35.
Anterior, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Ismail Demir și a altor oficiali din SSB, în baza CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act). În plus, Washingtonul a reținut 1,4 miliarde de dolari plătiți de Turcia și a predat Forțelor Aeriene ale SUA patru avioane care, erau gata de livrare către Ankara.
Comentariul autorului: La sfârșitul lui 2020, administrația Trump aflată în ultimele zile de mandat, deși impusese sancțiuni Turciei, părea dispusă la anumite negocieri, avansând propunerea de formare a unui grup de lucru comun cu Turcia pentru a discuta despre impunerea sancțiunilor CAATSA.
Se pare că, procesul de negociere nu a mers cum, și-ar fi dorit Ankara, deoarece noua administrație de la Casa Albă a definitivat eliminarea Turciei din programul F-35. În afară de disensiunile pe tema F-35, reculul relațiilor dintre Turcia și SUA s-a amplificat după ce, pe 24 aprilie, Joe Biden a devenit primul președinte din istoria SUA care, a calificat drept genocid, moartea a 1,5 milioane de armeni în Imperiul Otoman, în 1915.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News