Exclusă din programul F-35, Turcia mută lupta în instanță. Ankara vrea să dea în judecată SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin

Turcia a sugerat că va iniția acțiuni în justiție împotriva guvernului american, pentru a-i fi respectate drepturile de partener în programul F-35 Joint Strike Fighter (JSF) din care a fost dată la o parte în urma  achiziționării sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400.

Președintele Industriei de Apărare a Turciei (SSB), İsmail Demir, a declarat că procesul, din punct de vedere legal, nu s-a încheiat. Acesta este un acord de parteneriat, iar un partener nu poate fi exclus din acord doar spunându-i-se „te-am scos”, a declarat Demir, potrivit unui articol, de vineri, al publicației Defence Turk.

 „Deși nu există un răspuns pozitiv cu privire la negociere (Turcia propusese anterior discuții tehnice pentru a asigura SUA că, S-400 nu reprezintă o amenințare pentru avioanele F-35 ale NATO) acum vedem că, va începe, cel puțin, un anumit proces de negociere", a precizat Demir referindu-se, probabil, la procesul în justiție care, urmează să fie inițiat.

 

Turcii spun că au achitat 1.4 miliarde de dolari în program, dar au fost excluși 

 

Demir a declarat că în schimbul a 1,4 miliarde de dolari pe care, Turcia i-a plătit pentru a deveni partener în programul F-35, anumite drepturi au fost create în cadrul parteneriatului. Aceste drepturi includeau achiziția de avioane F-35 și exportul (de piese F-35) pe care, Turcia le-ar fi fabricat în cadrul programului. Astfel, Turcia a fost privată de aceste drepturi, a adăugat Demir.

Pe 21 aprilie, SUA au notificat Turcia că a fost eliminată din programul F-35. Memorandumul de Înțelegere care, a fost semnat între țările partenere, în 2006, a fost anulat pentru ca Turcia să fie exclusă oficial din program.

Ulterior, Memorandumul a fost reînnoit cu alți opt parteneri ai Programului F-35, acest fapt fiind adus la cunoștința Turciei în părțile ce o privesc.

Pentru a fi readmisă în programul F-35, Turcia a semnat, în februarie 2021, un acord în valoare de 750.000 de dolari cu Arnold & Porter, o firmă de avocatură din SUA. Acordul, valabil timp de 6 luni, a fost încheiat de Defense Industry Technologies (SSTEK) - o filială a SSB, și include consultanță juridică pentru apărarea drepturilor Turciei în cadrul programului F-35.

Anterior, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Ismail Demir și a altor oficiali din SSB, în baza CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act). În plus, Washingtonul a reținut 1,4 miliarde de dolari plătiți de Turcia și a predat Forțelor Aeriene ale SUA patru avioane care, erau gata de livrare către Ankara.

Comentariul autorului: La sfârșitul lui 2020, administrația Trump aflată în ultimele zile de mandat, deși  impusese sancțiuni Turciei, părea dispusă la anumite negocieri, avansând propunerea de formare a unui grup de lucru comun cu Turcia pentru a discuta despre impunerea sancțiunilor CAATSA.

Se pare că, procesul de negociere nu a mers cum, și-ar fi dorit Ankara, deoarece noua administrație de la Casa Albă a definitivat eliminarea Turciei din programul F-35. În afară de disensiunile pe tema F-35, reculul relațiilor dintre Turcia și SUA s-a amplificat după ce, pe 24 aprilie, Joe Biden a devenit primul președinte din istoria SUA care, a calificat drept genocid, moartea a 1,5 milioane de armeni în Imperiul Otoman, în 1915.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel