Ascensiunea Chinei. Evoluțiile militare care îngrijorează SUA

H. D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

In ultimiii ani, înalții oficiali din Pentagon și diversele rapoarte de intelligence au atras atenția asupra dezvoltării militare a Chinei. Ridicarea puterii militare chineze nu este o noutate iar ea se datorează investițiilor masive pe care acest stat comunist le face în tehnologiile militare de vârf cum ar fi avioanele invizibile, portavioane de mare capacitate și forțele strategice nucleare.

În pregătirea publicării raportului său anual pentru 2019, DIA (servicul de informații militare al SUA) a început un dialog semipublic, dar cu ținte de informare precise, cu privire la un concept strategic mai puțin cunoscut, dar foarte important. Și anume creșterea și întărirea încrederii comandanților militari chinezi în capacitatea Armatei de a îndeplini ordinile ofensive sau defensive primite de la conducerea statului chinez. Conform evaluării făcute de către experții DIA, comandanții principalelor arme din Armata chineză au ajuns la un punct critic de încredere că Armata Populară de Eliberare este un competitor real al puterilor militare globale și în special al SUA.

Un astfel de punct de inflexiune odată atins de către Armata chineză provoacă frisoane deja la Pentagon. El reprezintă cea mai proastă veste pentru zona Asiei de Sud Est și în special pentru Taiwan. În ultimile luni, președintele chinez Xi Jinping a mărit presiunea ideologică și propagandistică cu privire la provincia rebelă, așa cum este denumit Taiwanul de către guvernul de la Beijing. Astfel încrederea politică chineză poate fi dublată de încrederea în capacitățile militare ale armatei chineze, fapt care produce firsoane nu numai la Wahington cât și la Tokio sau Taipei.

Din punct de vedere al dezvoltarii și reorganizării militare, procesul chinez de modernizare și înzestrare a intrat în faza sa de maturitate strategică. Efectele sunt deja vizibile iar momentul în care numărul portavioanelor cu tehnologie de vârf și al bomabardierelor ajunge să fie suficient pentru a demonstra oricând superioritatea militară a Chinei se apropie cu pași repezi.

 

Sistem militar masiv și modern

 

Ultimile investiții în modernizarea forțelor armate chineze și saltul calitativ al acestora conduc la concluzia că, la nivel regional și continental, s-a intrat într-o nouă fază de tensiune, unde dezechilibrele lăsate nerezolvate timp de generații pot să producă dezastre tactice și strategice imense. Conform evaluărilor din Pentagon, procesul de decizie chinez cu privire la expansiunea politică și economică regională va fi, foarte curând, dublat de către un sistem militar masiv și modern. Păstrându-și anonimatul, un oficil al DIA a reliefat tocmai această preocuparea deosebită a celor de la Pentagon cu privire la identificarea cu exactitate a momentului în care decizia politică de la Beijing va fi dublată material de decizia militară. De această precizie depinde soarta viitoarelor relații dintre SUA si China și stabiliattea unui întreg continent.

Raportul 2019 al DIA despre puterea militară chineză, a fost pregătit pentru Congresul american, el fiind parte a rapoartelor anuale pe care Pentagonul le prezintă decidenților politici de la Washinton. Abia prezentat de câteva zile unui public restrâns, acest raport l-a făcut pe noul secretar al apararii Patrick Shanahan să declare la prima sa ședință de analiză că prima îngrijorare a SUA trebuie sa fie China.

Analiza și evaluarea DIA se concentrează și asupra obiectivelor militare ale Chinei, atât pe termen lung cât și pe termen mediu. DIA trage o concluzie interesantă și anume că dezvoltarea rapidă și fără precedent a diverselor categorii de arme din cadrul Armatei Populare servește mai mult procesului de decizie politică regională.

Cu alte cuvinte, China nu gândește în termeni de războaie mondiale, concentrându-și eforturile asupra zonelor sale de interes militar din regiunea sa. Definția dată de elementul politic chinez cu privire la oportunitatea strategică a implicării militare devine cu atât mai relevenat cu cât el pare mai degrabă subordonat intereselor imediate și de termen mediu, fără ca să implice neapărat un conflict mondial de lungă durată și cu o progresie strategică permanentă. Prin prisma acestei analize, analiștii ameircani consideră că vor exista moment, în viitor, care să ducă la o tensionare punctuală a relațiilor sino-americane.

 

Testul Taiwan

 

Astfel prima tensionare poate avea loc în contextul ambițiilor declarate ale președintelui Xi de a readuce Taiwan la țara mamă.  Experții militari americani consideră că procesul de modernizare militară chineză are ca scop intrinsec recâștigarea provinciei Taiwan, ca expresie a unei politici exclusive locale. Pentru moment însă aceasta provincie independentă este în siguranță tocmai pentru ca militarii de rang înalt chinezi nu au încredere în capacitatea ofensivă și coerența strategică a trupelor aflate sub comanda lor. Atunci când aceasta neîncredere va dispărea, făcând loc unei siguranțe de sine, decizia politică va fi aceea de realipire (prin forță sau nu) a insulei Taiwan la China continentală.

Testul Taiwan va reprezenta și testul focului pentru armata chineză. Doar după momentul Taiwan și unificarea celor două mecanisme de decizie, politică și militară, China va trece la faza expansiunii globale, teren de confruntare atât cu SUA cât și cu alte puteri economice sau militare gobale cum ar fi Rusia sau UE.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel