Întâlnirea lui Xi Jinping de la Beijing, joi, cu Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, şi Antonio Costa, preşedintele Consiliului European, are ca scop să celebreze cea de-a 50-a aniversare a relaţiilor diplomatice.
Însă liderii europeni au sosit cu o listă lungă de probleme controversate.
Printre acestea se numără un dezechilibru comercial semnificativ în defavoarea UE, temerile de inundare a pieţei europene cu produse chinezeşti ieftine şi subvenţionate şi apropierea dintre Beijing şi Moscova, pe fondul invaziei ruseşti în Ucraina.
La rândul său, China a căutat în ultimele luni să consolideze legăturile cu Uniunea Europeană şi se prezintă ca un partener mai fiabil decât Statele Unite conduse de preşedintele Donald Trump şi un pol de stabilitate într-o lume tulbure.
"Cu cât situaţia internaţională este mai gravă şi mai complexă, cu atât China şi UE trebuie să intensifice comunicarea, să consolideze încrederea reciprocă şi să aprofundeze cooperarea", le-a spus Xi Jinping oaspeţilor săi.
Confruntaţi cu "instabilitatea" globală, "liderii chinezi şi europeni trebuie să dea din nou dovadă de previziune şi angajament şi să facă alegerea strategică justă, care să răspundă aşteptărilor oamenilor şi să reziste testului istoriei", a subliniat el.
Relaţiile UE-China au ajuns într-un "moment crucial"
Ca răspuns, Ursula von der Leyen i-a spus lui Xi Jinping că este "esenţial ca China şi Europa să-şi recunoască reciproc preocupările şi să propună soluţii concrete".
La rândul său, Antonio Costa i-a spus lui Xi Jinping că UE doreşte să vadă "progrese concrete în domeniul comercial şi economic". "Amândoi dorim ca relaţia noastră să fie (...) reciproc avantajoasă", a subliniat el.
În prim-planul preocupărilor europene se află deficitul comercial uriaş cu Beijingul, care a ajuns la 357 de miliarde de dolari (304 miliarde de euro) anul trecut.
Ca răspuns la apelul european de "reechilibrare" a schimburilor economice, Beijingul a îndemnat Bruxellesul să îşi reechilibreze mai întâi "mentalitatea" faţă de China, pe care o consideră prea ostilă.
Înainte de vizita sa, Ursula von der Leyen a dat, de asemenea, asigurări că Bruxellesul va solicita Beijingului să îşi deschidă şi mai mult piaţa către companiile europene şi să relaxeze restricţiile privind exportul de pământuri rare, care sunt strategice pentru tehnologiile moderne.
UE a impus tarife mari vehiculelor electrice fabricate în China, acuzând subvenţiile de stat chinezeşti că denaturează concurenţa, în detrimentul producătorilor europeni.
Mașina de război a Rusiei, susținută din umbră de Beijing
În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, europenii privesc cu suspiciune apropierea economică şi politică dintre China şi Rusia de la invazia din 2022 din Ucraina. UE consideră că aceasta este un sprijin implicit pentru Moscova.
Joi, în timpul întâlnirii sale cu Xi Jinping, Antonio Costa a cerut din nou Chinei să "îşi folosească influenţa asupra Rusiei" pentru a pune capăt războiului.
Săptămâna trecută, UE a adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând în special două bănci chineze. Această măsură l-a determinat pe ministrul chinez al Comerţului să protesteze pe lângă omologul său european.
"Nu suntem naivi. Nu cerem Chinei să rupă legăturile cu Rusia, ci să îşi consolideze controalele vamale şi financiare", a declarat pentru AFP înaltul oficial european.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News