Încetare unilaterală a focului. Erdogan face apel către Moscova pentru o soluție echitabilă în Ucraina. Putin rămâne inflexibil: Kievul trebuie să accepte "noile realităţi teritoriale"

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan face apel la Moscova pentru o încetare unilaterală a focului în Ucraina și vorbește despre o ”soluție echitabilă” pentru soluționarea conflictului.

Erdogan i-a spus joi omologului său rus Vladimir Putin că este nevoie de o încetare unilaterală a focului pentru a aborda pacea în războiul aflat în desfășurare între Ucraina și Rusia.

La rândul său, Putin a transmis că Rusia este deschisă dialogului cu Ucraina, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să accepte "noile realităţi teritoriale" generate de ofensiva rusă, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Înainte de aceasta, un comunicat al preşedinţiei turce informa că liderul turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi, într-o convorbire telefonică, omologului său rus Vladimir Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o ''soluţie echitabilă/corectă'' privind soluționarea conflictului.

În timpul convorbirii sale cu Erdogan, Vladimir Putin a denunţat din nou "rolul distructiv al ţărilor occidentale" în conflict, din cauza livrărilor lor de arme, cruciale pentru efortul de război ucrainean.

Şeful statului rus a acuzat Occidentul că pompează arme şi echipamente militare pentru regimul de la Kiev şi ”îi furnizează informaţii operaţionale şi de ţintire".

Moscova a revendicat în septembrie anexarea a patru regiuni ocupate cel puţin parţial de armata rusă în Ucraina - în pofida unei serii de eşecuri militare pe teren -, după schema anexării Peninsulei Crimeea, în martie 2014.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski refuză să negocieze cu Vladimir Putin, insistând asupra eliberării pe cale militară a tuturor teritoriilor ocupate.

Membră a NATO, Turcia nu s-a asociat sancţiunilor împotriva Rusiei şi încearcă să menţină o poziţie de mediator între Kiev şi Moscova. De asemenea, Turcia joacă un rol-cheie în acordul ce permite exportul de cereale ucrainene.

Încă de la începutul conflictului, Ankara s-a oferit să medieze între cele două părți și să găzduiască discuții de pace.

În același timp Turcia a avut o atitudine precaută, pentru a nu deranja prea mult Moscova și Kievul. Astfel, Erdogan s-a opus sancțiunilor internaționale menite să izoleze Moscova, dara închis strâmtorile pentru a împiedica intrarea în Marea Neagră a altor nave rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel