Elveția va discuta rezultatele summitului global pentru pace cu țările care nu au participat la eveniment, în principal cu Rusia și China

Cătălin Costea |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping, aflat în vizită la Moscova. Foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping, aflat în vizită la Moscova. Foto: Kremlin

Guvernul elvețian intenționează să discute rezultatele summitului global pentru pace cu țările care nu au participat, inclusiv Rusia și China, după cum a declarat ministrul elvețian de externe Ignazio Cassis pe 16 iunie. Așa cum se cunoaște, Elveția a găzduit summitul inaugural de pace pentru Ucraina între 15 și 16 iunie, eveniment la care au participat aproximativ 100 de țări și organizații. Rusia nu a fost invitată să participe, în timp ce China a refuzat invitația primită.

„Avem o ambasadă la Moscova și, la fiecare două săptămâni, comunicăm cu ministrul rus al afacerilor externe și avem, de asemenea, intenția de a discuta rezultatele acestei conferințe cu Rusia”, a declarat Cassis la conferința de presă de la finalul summitului.

Ministrul a precizat că Elveția intenționează să discute rezultatele și cu alte națiuni „la ale căror uși am bătut, dar nu au răspuns, cum ar fi, de exemplu, China”.

Potrivit reprezentanților ucraineni, participanții la conferință urmăresc să formuleze un plan comun de pace care să fie prezentat unui reprezentant rus în timpul unui al doilea summit ce se dorește organizat tot în Elveția.

 

Putin ar putea fi primit în Elveția

 

Conducerea elvețiană a declarat anterior că un proces de pace fără participarea Rusiei este „de neconceput” și a insistat pentru invitarea Rusiei.

Astfel, lui Vladimir Putin i s-ar putea permite participarea la acest potențial al doilea summit global pentru pace, în pofida mandatului de arestare emis împotriva sa de Curțea Penală Internațională (CPI) în urmă cu exact un an.

Întrebat dacă Elveția ar fi obligată să-l aresteze pe Putin, președintele elvețian Viola Amherd a declarat că pot fi obținute excepții pentru ca președintele rus să se poată prezinta personal.

"Dacă prezența lui (Putin) este necesară pentru desfășurarea conferinței, atunci se poate face o excepție. În cazul negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia, aceasta poate fi o astfel de excepție", a declarat Amherd reporterilor, adăugând că „o decizie trebuie adoptată de guvernul elvețian”.

Ministrul elvețian de externe Ignazio Cassis a făcut ecou comentariilor lui Amherd, menționând că ar trebui făcute excepții împreună cu CPI.

"Este posibil conform legilor noastre. Desigur, trebuie să o facem împreună cu CPI, dar ca țară gazdă, putem face o excepție de la aceasta", a declarat Cassis.

Reamintim că pe 17 martie 2023, CPI a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, oficialul rus care ar fi supravegheat deportările forțate a cel puțin zeci de mii de copii ucraineni în Rusia și în teritoriile ocupate de ruși.

Toate cele 123 de țări care sunt membre ale CPI și au ratificat Statutul de la Roma, care stabilește crimele care intră în competența curții, sunt obligate să răspundă cererii instanței de arestare a lui Putin.

Un număr de țări au cerut ca Rusia să fie prezentă la summitul pentru pace, deși Rusia a exclus participarea încă de la mijlocul lunii martie.

După încheierea primului summit pentru pace, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că cel de-al doilea summit pentru pace „ar trebui să pună bazele păcii durabile și juste”.

 

Condițiile puse de Putin sunt greu de acceptat

 

Foarte probabil, Rusia nu va fi interesată să participe nici la viitorul summit. Kremlinul a respins în mod repetat conferința inaugurală considerând-o inutilă și subliniind că nu va participa chiar dacă va fi invitată.

Vorbind cu o zi înainte de summit, Putin și-a prezentat propriile condiții pentru negocierile de pace, și anume retragerea completă a Ucrainei din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia, inclusiv din teritoriile din aceste regiuni controlate în prezent de Ucraina.

Ucraina a încercat să convingă China să participe la summit, dar Beijingul a respins invitația, argumentând că nu au fost îndeplinite condițiile sale de participare. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că China a refuzat invitația, cel mai probabil, la cererea Kremlinului.

În schimb, Beijingul a promovat propriul plan alternativ de pace, prezentat pentru prima dată de China și Brazilia în mai, prin care se solicită organizarea unei conferințe recunoscute atât de Ucraina, cât și de Rusia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel