Conform unei analize efectuate de Reuters,, orice transport de drone către Etiopia riscă să provoace fricțiuni în relațiile deja tensionate dintre Ankara și Cairo, care este în contradicție cu Addis Abeba în ceea ce privește un baraj hidroenergetic pe Nilul Albastru.
Doi responsabili din structurile de securitate egiptene au precizat că Egiptul a solicitat Statelor Unite ale Americii și unor țări europene să întreprindă demersuri pentru înghețarea acestor acorduri. Un oficial egiptean a afirmat că orice acord ar trebui prezentat și clarificat în discuțiile dintre Cairo și Ankara care încearcă să reformeze relațiile bilaterale.
Turcia, Etiopia și Marocul nu au anunțat oficial niciun acord cu privire la dronele de luptă, însă surse familiarizate cu aceste aranjamente au prezentat unele detalii.
Etiopia și Marocul au solicitat achiziționarea de drone Bayraktar TB2
Un oficial turc a afirmat că Etiopia și Marocul au solicitat achiziționarea de drone Bayraktar TB2 în acorduri care pot include și garanții pentru piese de schimb și instruire. Conform acestuia, un diplomat care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea, Marocul a primit primul lot de drone de luptă pe care l-a solicitat în luna mai. Etiopia intenționează să obțină aceste aeronave, dar încă nu este clară situația cererii.
Sursele citate de Reuters nu au menționat numărul de aeronave incluse în cele două oferte și nici nu au furnizat detalii financiare.
Datele oficiale arată că exporturile aeriene și de apărare ale Turciei au crescut brusc către Maroc și Etiopia în ultimele două luni, dar nu oferă detalii despre vânzările de drone.
Turcia şi Egiptul s-au confruntat în ultimii ani
Comentariul autorului: În acest context, se observă că Marocul și Etiopia își intensifică cooperarea în diferite domenii, pe măsură ce negocierile rămân blocate cu privire la Marele Baraj Renascentist etiopian, iar Egiptul refuză să sprijine Marocul în problema Saharei de Vest.
Pe 15 septembrie, site-ul de știri marocan Barlamane a relatat că în următoarele săptămâni, Etiopia va deschide birouri diplomatice în Laayoune, cel mai mare oraș din Sahara de Vest. Măsura va sprijini suveranitatea Marocului asupra regiunii disputate.
Odată cu izbucnirea violenței dintre Frontul Polisario și Maroc în noiembrie 2020, țările arabe s-au grăbit să-și declare sprijinul pentru Rabat. Pe 13 noiembrie 2020, EAU și-au anunțat sprijinul pentru acțiunile Marocului de apărare a pământurilor sale, iar Arabia Saudită a urmat exemplul a doua zi.
Iordania, Kuweit, Yemen, Bahrain și Qatar și-au exprimat sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Marocului și au declarat că regatul ar trebui să ia măsurile pe care le consideră adecvate pentru a-și proteja pământurile. Cu toate acestea, Egiptul a refuzat să susțină regatul.
Turcia şi Egiptul s-au confruntat în ultimii ani ca urmare a poziţiile lor conflictuale cu privire la Frăţia Musulmană, războiul din Libia şi frontierele maritime din Mediterana de Est. Relaţiile bilaterale dintre Turcia şi Egipt s-au tensionat după ce armata egipteană l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Morsi aparţinând Frăţiei Musulmane, ales în mod democratic în 2013, în ceea ce Ankara a calificat ca fiind o lovitură militară de stat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News