Eforturi fără rezultat: Discuţiile pe axa Kiev-Washington-Moscova lasă pacea din Ucraina să mai aştepte

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Președintele Donald Trump a avut o zi diplomatică intensă luni, vorbind cu liderul rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în încercarea de a opri „baia de sânge” din Ucraina. Cu toate acestea, rezultatele apelurilor au fost neconcludente, cu puține semne de progres real către o încetare a focului sau o pace durabilă.

Apelul telefonic al lui Trump cu Putin a durat peste două ore, președintele american descriind conversația ca fiind „foarte bună” și „foarte informativă și deschisă”. Trump a relatat că l-a întrebat pe Putin „când vom pune capăt acestui masacru, acestei băi de sânge?”. În ciuda optimismului lui Trump, Putin nu a părut să considere evenimentul la fel de important.

După discuție, Trump a anunțat, pe rețeaua sa socială Truth Social, că „Rusia și Ucraina vor începe imediat negocieri pentru o încetare a focului și, mai important, un SFÂRȘIT al războiului”.

Acesta a adăugat că „condițiile vor fi negociate între cele două părți, așa cum se cuvine, pentru că ele cunosc detaliile unei negocieri pe care nimeni altcineva nu le-ar cunoaște”.

Această declarație a marcat o schimbare față de poziția anterioară a lui Trump de a exercita presiuni sporite asupra Rusiei și pare să susțină abordarea lui Putin, care a propus negocieri prelungite ca răspuns la apelurile de încetare a luptelor.

Pe de altă parte, Putin a precizat că nu va renunța la cererile sale maximaliste pentru a pune capăt violenței, declarând că Rusia este pregătită să lucreze cu Ucraina la un „memorandum privind un posibil viitor acord de pace”, dar fără a se angaja la o încetare necondiționată a focului de 30 de zile, cerută de SUA și țările europene.

 

Pentru Rusia, trebuie să existe sancțiuni mai puternice

 

Yuri Ushakov, consilierul lui Putin pentru politică externă, a confirmat că termenul limită pentru o încetare a focului nu a fost „discutat... deși Trump, desigur, subliniază interesul său de a ajunge la unul sau altul acord cât mai curând posibil”.

Președintele Zelenski a vorbit cu Trump de două ori luni, o dată înainte de apelul lui Trump cu Putin și o dată după. Zelenski a reafirmat dorința Ucrainei pentru o „încetare completă și necondiționată a focului” și a avertizat că, dacă Moscova nu este pregătită, „trebuie să existe sancțiuni mai puternice”.

El a subliniat importanța implicării continue a SUA și a Europei în negocieri, declarând că „procesul de negociere trebuie să implice atât reprezentanți americani, cât și europeni la nivelul corespunzător”. Zelenski a mai spus că este „crucial pentru noi toți ca Statele Unite să nu se distanțeze de discuții și de căutarea păcii, pentru că singurul care beneficiază de asta este Putin”.

În ciuda optimismului lui Trump cu privire la potențialele beneficii economice ale încheierii războiului pentru Rusia și Ucraina, apelurile nu au adus o schimbare semnificativă în abordarea lui Putin.

 

Pacea cu orice preț nu este pace deloc

 

Războiul din Ucraina continuă, iar atacurile cu drone și rachete rusești, inclusiv cele recente asupra Kievului, nu au fost menționate de Trump în relatarea sa despre discuția cu Putin. Președintele ucrainean a menționat că discuțiile despre locația unei noi runde de negocieri, axate pe o încetare a focului, ar putea include Turcia, Elveția și Vaticanul.

Criticile la adresa abordării lui Trump nu au întârziat să apară, cu voci precum cea a fostei ambasadoare a SUA în Ucraina, Bridget Brink, care a scris că „pacea cu orice preț nu este pace deloc – este împăciuire” și că „trebuie să dăm dovadă de leadership în fața agresiunii, nu de slăbiciune sau complicitate”.

În concluzie, deși președintele Trump a prezentat apelurile ca un pas major către pace, diferențele clare în modul în care cei doi lideri au perceput conversația și lipsa unor progrese concrete sugerează că un acord de pace este mult prea departe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel