Incidente pe cerul Americii. De ce au folosit F-22 și F-16 rachete de milioane de dolari împotriva obiectelor neidentificate?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA.
Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA.

Duminică, 12 februarie, armata americană a doborât un alt obiect aerian neidentificat. De data aceasta, incidentul a avut loc deasupra lacului Huron din Michigan, informează Pentagonul. Lacul este situat la granița dintre Statele Unite și Canada. Un avion F-16 a tras o racheta AIM9x pentru a doborî cu succes obiect zburător. Distrugerea acestuia a avut loc la ordinul preşedintelui Joe Biden și pe baza recomandărilor conducerii militare de la Pentagon.

 

Un aşa-zis balon meteo chinezesc care a traversat Statele Unite până în Carolina de Sud și trei obiecte zburătoare de origine necunoscută - acesta este bilanțul Forțelor Aeriene ale SUA în puțin peste o săptămână.

În cel mai recent caz, care a avut loc după ce două obiecte "cilindrice" au fost distruse de rachete aer-aer AIM-9X lansate de F-22A Raptor deasupra Alaskăi și Yukonului [Canada] la 10 și 11 februarie, două avioane F-16 ale Gărzii Naționale a SUA, alocate Bazei Aeriene Madison, au doborât un aparat de formă "octogonală" care zbura la o altitudine de aproximativ 6.000 de metri deasupra lacului Huron [Michigan].

"Au existat îngrijorări cu privire la traiectoria și altitudinea acestuia, care ar putea reprezenta un pericol pentru aviația civilă. Locația aleasă pentru a-l doborî ne-a permis să evităm punerea în pericol a oamenilor, crescând în același timp șansele de recuperare a resturilor. Nu există niciun indiciu că vreun civil a fost rănit sau chiar afectat", a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Cu o zi înainte, o parte din spațiul aerian al statului Montana a fost închis temporar din cauza prezenței suspecte a unui obiect zburător suspect. 

Cu toate acestea, motivul pentru care astfel de obiecte zburătoare au fost reperate este că, după cazul balonului chinezesc, apărarea aeriană americană și-a ajustat radarele pentru a detecta obiecte zburător de dimensiuni mai mici și care zboară la viteze mici.

 

Câteva întrebări după incidentele de pe cerul Americii cu obiecte zburătoare neidentificate doborâte de F-22 și F-16

 

"Ceea ce vedem sunt obiecte foarte, foarte mici care produc o semnătură radar foarte, foarte scăzută", a declarat generalul Glen VanHeck, "șeful" NORAD și al Comandamentului Nordic al SUA.

De asemenea, el a refuzat să folosească termenul "baloane" pentru a descrie dispozitivele - de mărimea unei "mașini mici" - doborâte în ultimele zile. "Le numim obiecte, nu baloane, cu un motiv anume", a spus el. În ceea ce privește originea, "voi lăsa serviciile de informații și de contrainformații să răspundă la această întrebare", a declarat el presei, asigurând că "nu a exclus încă nimic în acest stadiu".

Generalul VanHerck a mai menţionat că armata SUA nu a reuşit deocamdată să stabilească în ce mod erau menţinute în aer ultimele trei obiecte şi nici provenienţa lor.

Rămân două întrebări. De ce au fost folosite rachete AIM-9X - care costă în jur de 400.000 de dolari fiecare - pentru a doborî ultimele trei ''obiecte zburătoare suspecte'', când F-22A și F-16 sunt înarmate fiecare cu un tun de 20 mm? A fost acest tip de muniție insuficientă pentru a le distruge? În plus, se poate presupune că, înainte de a fi doborâte, aceste obiecte au fost fotografiate din toate unghiurile. De ce nu au fost publicate fotografii?

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel