După ce a declarat Marea Neagră “zonă de pericol militar crescut”, Rusia anunță că va inspecta navele care se deplasează în regiune

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Un navă cargo încarcă cereale ucrainene în Portul Odessa. Sursa Foto: Shutterstock.
Un navă cargo încarcă cereale ucrainene în Portul Odessa. Sursa Foto: Shutterstock.

Adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Vershinin, a declarat, pe 21.07.2023, că Rusia va considera toate navele care navighează prin Marea Neagră drept posibili transportatori de mărfuri militare, dar va inspecta navele înainte de a lua orice măsură împotriva acestora.

,,Vreau să spun că trebuie să ne asigurăm că nava nu vine cu ceva rău. Asta înseamnă să întrebăm, să inspectăm dacă este necesar, să vedem dacă este adevărat sau nu, a menționat Vershinin vineri, în cadrul unui briefing desfășurat la Moscova.

Potrivit precizărilor acestuia, “acest lucru este complet logic după atacurile teroriste care au avut loc în regiune”.

,,Acum nu mai există un coridor maritim umanitar, ci vorbim deja despre o zonă de pericol militar sporit”, a spus viceministrul rus de externe.

După cum a remarcat Vershinin, “pe lângă măsurile cu caracter de forță, există o altă serie de măsuri pe care toată lumea ar trebui să le ia și să înțeleagă faptul că vorbim de reasigurarea navelor angajate în orice fel de activitate în acest spațiu”.

,,Aceasta este deja o decizie, în esență, de natură financiară și economică”, a concluzionat diplomatul rus.

Pe 19 iulie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că: În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și desființarea coridorului maritim umanitar, începând din 20 iulie 2023, ora 00:00 (ora Moscovei), toate navele aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate posibili transportatori de mărfuri militare”.

,,În consecință, statele sub al căror pavilion se află aceste nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean, de partea regimului de la Kiev”, au declarat reprezentanții militari ruși.

,,O serie de raioane maritime din nord-vestul și sud-estul apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație. Au fost emise avertismente de informații relevante privind retragerea garanțiilor de securitate pentru navigatori, în ordinea stabilită”, s-a precizat într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării.

La rândul său, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, joi, 20 iulie, că “începând din 21 iulie, toate navele care navighează în Marea Neagră în direcția porturilor maritime rusești vor fi considerate transportatori de mărfuri militare, cu toate riscurile corespunzătoare”.

Comentariul autorului: În urma desființării Inițiativei Mării Negre, din cauza denunțării de către Rusia a acordului privind cerealele, există riscul extinderii conflictului din Ucraina în Marea Neagră.

În acest moment, revenirea la situația anterioară, existentă până la 17 iulie 2023, pare foarte greu de realizat, întrucât Rusia a impus îndeplinirea unui set de șapte condiții, aproape imposibil de implementat.

Probabil că, pe lângă reacția împotriva atacurilor întreprinse în ultimul timp de armata ucraineană împotriva unor ținte din zona Mării Negre, inclusiv a Podului Crimeea, retragerea Rusiei din acordul privind cerealele reprezintă și un fel de contraacțiune împotriva Turciei. În ultima perioadă, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat mai multe măsuri care contravin intereselor Rusiei, iar oficialii de la Moscova au reacționat prin retragerea din acordul în care Turcia a jucat un rol important de mediator.

Este posibil ca, vizita programată pentru luna august a președintelui rus, Vladimir Putin, în Turcia să aducă anumite clarificări în relațiile bilaterale și, implicit, să contribuie la detensionarea situației din Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel