Dronele iraniene Shahed-136, folosite de armata rusă, au componente americane, canadiene şi japoneze

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona Shahed 136
Drona Shahed 136

De aproape două luni de zile dronele iraniene Shahed-136 sunt tot mai utilizate de ruşii pentru a ataca Ucraina. În spaţiul public au apărut informaţii că Rusia a cumpărat sute de drone din Iran. Rusia le-a folosit în atacuri aeriene împotriva orașelor ucrainene şi a infrastructurii energetice.

Shahed-136 sunt drone kamikaze. Ele sunt folosite că pare a unui roi de 12 drone montate pe un suport comun. Pentru ca această dronă să fie eficientă, trebuie să facă parte dintr-un roi. În acest fel, sistemul de apărare aeriană al inamicului este derutat. Împreună cu un atac simultan cu rachete de croazieră, dronele devin în general mai eficiente.

La început, Moscova a negat cu încăpățânare utilizarea dronelor iraniene pentru a ataca Ucraina. Cu toate acestea, după ce au început să apară în spațiul public resturi de la acestea sau drone neexplodate, Kremlinul a a recunoscut utilizarea lor. Mai ales că, anterior, Teheranul anunțase oficial că a vândut dronele Moscovei, dar înainte ca Rusia să înceapă agresiunea militară în Ucraina.

Atacurile cu drone Shahed de acum aproape o lună au permis accesul organizațiilor independente și jurnaliștilor de investigație să studieze pavele dronelor iraniene. ONG-ul Statewatch și grupul ucrainean Independent Anti-Corruption Commission [NAKO] se numără printre organizațiile care au investigat și și-au publicat deja rapoartele cu privire la dronele kamikaze Shahed-136.

Shahed-136 conține o antenă ceramică fabricată de compania canadiană Tallysman Wireless. Investigația, condusă de Inna Popovich în cadrul unui proiect susţinut de ONG-ul Statewatch numit ''Trap Aggressor''. Acesta a identificat peste 30 de companii cu sediul în UE și SUA ale căror piese au fost folosite în producția dronelor kamikaze iraniene.

De asemenea, raportul precizează că servomotoarele dronelor provin de la producătorul american Hitec USA Group. Cu toate acestea, lista nu se oprește aici. Japonia a fost, de asemenea, inclusă printre țările ale căror componente au fost găsite printre rămășițele dronelor Shahed-136. De asemenea, în structura dronei iraniene au fost găsite componente produse de compania japoneză Panasonic.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Compania canadiană Tallysman Wireless a luat la cunoştinţa această investigaţie și nu neagă faptul că elementele sale fac parte din dronele iraniene. Compania este pe deplin solidară cu Ucraina și nu face comerț cu Rusia sau Iran. Compania spune că nici rețeaua sa de distribuitori nu face comerț cu aceste țări, dar cel mai probabil sunt implicați distribuitori care folosesc "identităţi false de companii" pentru a-și ascunde cu adevărat intențiile - comerţul cu alte state, în cazul de fata Iranul.

Cu toate acestea, este important de reținut că acele componente produse de compania canadiană Tallysman Wireless nu fac obiectul controalelor la export, ceea ce face și mai ușoară vânzarea acestor dispozitive către țări care nu se află pe lista de clienți. Ca exemplu, compania a declarat că aceste antene sunt folosite în sistemele de navigație, chiar și în cele utilizate de automobile.

Experții spun că, atunci când un produs este cu dublă utilizare și este supus controlului exporturilor, cu o licență de export emisă, acesta poate fi ușor de urmărit și dificil de vândut. Cu toate acestea, nu este cazul produselor care nu sunt supuse unui astfel de control.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel