Dovezi că misiunea de descurajare nucleară a U.S. Air Force ar putea reveni pe teritoriul Marii Britanii: SUA planifică desfăşurarea noilor bombe B61-12 în Europa

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene ale Statelor Unite sunt în curs de restabilire şi reluarea a unei misiunii de descurajare nucleară prin desfăşurarea mai multor arme de acest tip pe teritoriul Marii Britanii, potrivit think tank-ul american Federation of American Scientists (FAS) care a analiza mai multe documente oficiale ale Comandamenlui Forţelor Aeriene ale SUA.

Cerea pentru alocarea bugetului militar destinat Forțelor Aeriene ale SUA, pentru anul fiscal 2024, datat martie 2023, menționează construcția planificată a unui “surety dormitory” la Baza Aeriană Lakenheath a Royal Air Force (RAF), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Londra.

Termenul de “Surety Dormitory” a fost, de asemenea, menționat pe scurt în declarația Departamentului american al Apărării în fața Congresului, în timpul unei audieri din martie 2023, dar fără nicio explicație concretă.

Potrivit think tank-ul american Federation of American Scientists (FAS), "surety" este un termen utilizat în mod obișnuit în cadrul Departamentului american al Apărării și al Departamentului Energiei pentru a se referi la capacitatea SUA de a menține armele nucleare în condiții de siguranță și securitate.

Documentele analizate FAS notează că U.S. Air Force intenţionează să construiască o nouă cazarmă cu 144 de pături pentru a fi conforma cu creșterea numărului personalului militar înrolat ca urmare planificării misiuni ''Surety". 

Construcția acestei facilitaţi este programată să înceapă în iunie 2024 și să se încheie în februarie 2026.

Think tank-ul FAS a precizat anterior că Marea Britanie apare în documentarul bugetar al Departamentului american al Apărării pentru anul fiscal 2023, ca parte a ''Programului pentru investiții în domeniul securității NATO''.

 

Statele Unite nu au mai depozitat arme nucleare în Regatul Unit în ultimii 15 ani

 

În acest document se precizează că "NATO încheie un program de investiții în infrastructură în valoare de 384 de milioane de dolari pe o perioadă de treisprezece ani, pentru facilitaţi militare de depozitare aflate în Belgia, Germania, Țările de Jos, Regatul Unit și Turcia, în vederea modernizării măsurilor de securitate şi a sistemelor de comunicații.

Numele Marii Britanii nu fusese inclus în documentele bugetare al Pentagonului din anul precedent, iar menţionarea acesteia a fost eliminată în documentele din acest an după ce FAS a raportat includerea ei în documentul precedent. Eliminarea numelor de țări din documentul care stabileşte bugetul Pentagonului pentru ''programul de construcții militare'' vine în urma respingerii unei cereri recente de declasificare de către FAS a numerelor de focoase nucleare disponibile anterior.

Aceste decizii contrazic și subminează apelul administrației Biden pentru transparență nucleară în alte state cu arme nucleare.

Documentele din ultimii doi ani sugerează cu tărie că Statele Unite iau măsuri pentru a-și restabili misiunea nucleară pe teritoriul britanic. Statele Unite nu au mai depozitat arme nucleare în Regatul Unit în ultimii 15 ani, de când FAS a raport în 2008 că armele nucleare au fost retrase de la Baza Aeriană Lakenheath.

Sistemele de depozitare și securitate a armelor (cunoscute sub numele de WS3) de la baza Lakenheath sunt construit în interiorul adăposturilor antiaeriene unde sunt staţionate şi aeronavele de luptă.

Un total de 33 de silozuri WS3 au fost instalate la baza Lakenheath în anii 1990, fiecare dintre acestea putând adăposti până la patru bombe B61, pentru o capacitate maximă de 132 de focoase nucleare.

Ori de câte ori armele nucleare au fost retrase din bazele aeriene europene în trecut, silozurile acestora au fost puse în stare de ''conservare''.

Harold Smith, fostul secretar adjunct american al apărării pentru programe de apărare nucleară, chimică și biologică, a precizat că aceste silozuri au fost "puse la naftalină în așa fel încât, dacă am alege să ne întoarcem în acele baze, să o putem facem".

Modernizările legate facilităţile militare de stocare a armelor nucleare de la baza britanică Lakenheath au loc în timp ce noua Escadrila 495 Vânătoare (găzduită la RAF Lakenheath) se pregătește să devină prima escadrilă a Forțelor Aeriene ale SUA din Europa care va dispune de avioane F-35A Lightning II cu capacitate nucleară.

Lucrările de modernizare de la Baza Aeriană Lakenheath a Royal Air Force (RAF) coincid cu desfăşurarea îndelung planificată de SUA a noilor bombe B61-12 în Europa, care vor înlocui cele aproximativ 100 de bombe B61-3 și B61-4 vechi, estimate a fi desfășurate în prezent în mai multe state din Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel