Două nave de patrulare achiziționate din SUA au ajuns în Ucraina. Navele din clasa Island se află în Odessa

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Navă de patrulare din clasa Island a Gărzii de Coastă a Statelor Unite. Sursă foto: U.S. 7th Fleet
Navă de patrulare din clasa Island a Gărzii de Coastă a Statelor Unite. Sursă foto: U.S. 7th Fleet

Două nave de patrulare din clasa Island livrate de SUA forţelor navale ucrainene au ajuns marţi în portul Odessa, în sudul Ucrainei, pe fondul unor noi tensiuni cu Rusia, relatează Agerpres, care citează AFP.

Cele două nave de patrulare din clasa Island, al căror preţ nu a fost comunicat de autorităţile ucrainene, au ajuns la Odessa la bordul unei nave de transport.

Alături de alte două nave de acelaşi tip primite de Kiev în 2019, ele vor avea ca sarcină "să asigure securitatea navală" a Ucrainei în Marea Neagră şi Marea Azov, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

DefenseRomania a scris în acest weekend că o navă care transporta două ambarcaţiuni de patrulare recondiţionate, foste ale Gărzii de Coastă a SUA, destinate să consolideze Forţele maritime ucrainene, a tranzitat sâmbătă strâmtoarea Dardanele, după ce Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea pregăti un atac împotriva ei.

Navele au ajuns în cele din urmă la Odessa.

 

SUA, îngrijorate de activitățile militare neobișnuite ale Rusiei la granițele Ucrainei



În ultimele zile, SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa mişcărilor de trupe ruse din jurul Ucrainei, scena unui conflict declanşat în 2014 între Kiev şi separatiştii proruşi în Est.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reafirmat sâmbătă că Washingtonul "are îngrijorări serioase în privinţa activităţilor militare neobişnuite ale Rusiei" în această zonă.

Moscova neagă orice intenţii de conflict şi aruncă responsabilitatea pe Occident.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că în Ucraina vin "consilieri militari şi armamente", "nu doar din SUA, ci şi din alte ţări membre ale NATO".

"Acest lucru duce la o agravare a tensiunilor", a adăugat el, spunând că se teme de "pregătirea" de către Kiev a unui posibil atac militar pentru preluarea regiunilor controlate de separatişti, acuzaţii dezminţite permanent de Kiev.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat de asemenea Occidentul că agravează situaţia "livrând arme moderne Kievului şi desfăşurând exerciţii militare provocatoare în Marea Neagră şi în alte regiuni" apropiate de frontiera rusă.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a spus la 18 noiembrie că Kievul vrea mai multe arme "defensive" occidentale în faţa "agresivităţii" Moscovei.

La începutul lunii septembrie, Casa Albă a precizat că a furnizat Kievului din 2014 "asistenţă de securitate" în valoare de 2,5 miliarde de dolari, fără a face alte precizări.

Războiul din 2014 din Ucraina, care a izbucnit după anexarea Crimeii de către Rusia, a făcut peste 13.000 de morţi până acum. În ciuda faptului că neagă în permanenţă acuzaţiile, Moscova este în mare parte considerată susţinătoarea separatiştilor proruşi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel