Scoaterea de către americani a mai multe F-uri din „cimitirul de F-16” din Arizona a fost confirmată pentru The War Zone de către US Air Force, după ce au apărut fotografii care arătau avioane F-16 parțial demontate și încărcate într-un avion de transport ucrainean Antonov An-124 în Arizona. Sursa citată a urmărit traiectul zborului care a arătat că transportul s-a îndreptat spre Polonia.
SUA au scos avioane din „cimitirul F-16” din Arizona și le-au transportat în Ucraina. Fără motoare, nu pot zbura, dar vor fi folosite pentru piese de schimb
Avioane F-16 Fighting Falcon americane. Photo source: U.S. Air Force
Potrivit unui purtător de cuvânt al US Air Force, operațiunea are ca scop sprijinirea Ucrainei prin folosirea acestor avioane scoase din uz și neoperaționale, pentru piese de schimb sau alte componente. Oficialii americani subliniază că avioanele transferate pot decola, le lipsesc motoarele, deci nu pot fi folosite în misiuni. Ci doar pentru piese.
F-16 Fighting Falcon sunt depozitate în „cimitirul de avioane” de la Baza Aeriană Davis-Monthan, Arizona. Aici unele erau folosite în special ca ținte, în momentul în care aviația militară testa diferite sisteme de armament, inclusiv drone.
Primele dovezi că aceste F-16, „scoase din cimitir”, erau destinate Ucrainei au apărut săptămâna trecută, când au circulat în social media fotografii cu cel puțin trei F-uri ambalate, fără aripi, coadă, motoare și radomuri, fiind încărcate într-un An-124 al Antonov Airlines pe Aeroportul Tucson, Arizona.
Avionul a aterizat ulterior în sud-estul Poloniei, unde există un hub militar aliat pentru Ucraina.
S-a luat în calcul și posibilitatea ca avioanele să fi fost livrate Poloniei, posibil pentru piese de schimb sau instruire la sol. Polonia operează și ea F-16, dar într-o variantă mult mai avansată, Block 52+ F-16C/D, față de modelele A/B folosite de Ucraina. Ca fapt divers, ucrainenii folosesc aceeași versiune ca F-16 ale României.
Sursa citată mai scrie că cel mai probabil, F-urile transferate Ucrainei pentru piese de schimb sunt versiuni mai vechi, Block 15 Air Defense Fighter (ADF), utilizate anterior de Garda Națională Aeriană.
Din păcate americanii nu au dezvăluit numărul de avioane pe care l-au transferat pentru piese de schimb. Oficialii au confirmat însă că acestea vor ajunge în Ucraina.
F-16 pentru Ucraina. Până în prezent ucrainienii au pierdut două F-uri
F-16, Ucraina. Avion de luptă F-16 în dotarea Ucrainei. Photo: Captură video @VolodimirZelenski @OfficialFacebook.
Amintim că în ceea ce privește avioanele operaționale, Ucrainei i-au fost promise aproximativ 85 de F-16. Spre exemplu Olanda a promis 24 de aparate, Danemarca 19 avioane, Norvegia a promis 12 (plus 10 pentru piese), iar Belgia a promis 30. Din acest total, o parte din F-uri nu sunt trimise direct în Ucraina, ci sunt folosite pentru instruirea piloților ucraineni, în principal la Centrul European de Instruire F-16 din România, de la Baza Aeriană 86 Borcea.
Până în acest moment SUA nu a livrat F-16 operaționale Ucrainei, ci doar statele aliate europene au făcut-o. Desigur, cu acordul americanilor.
Nu avem date oficiale cu privire la numărul exact de avioane F-16 livrate Ucrainei, datele fiind confidențiale. Estimările indică însă peste 20. Departe de a fi un „game changer” în război.
Mai mult, ucrainenii folosesc intens F-16 mai degrabă ca sisteme de apărare antiaeriană, pentru a intercepta desele atacuri cu rachete pe care le lansează, în valuri, agresorul rus.
Ce știm sigur e că până în prezent Ucraina a pierdut două F-16. Unul la puține zile de la primele utilizări ale acestor avioane, în timpul unei misiuni de interceptare a unui atac rusesc cu rachete. Al doilea în urmă cu câteva zile, doborât de un sistem S-400.
Atunci autoritățile ucrainene au raportat, pe 12 aprilie, moartea căpitanului Pavlo Ivanov, în vârstă de 26 de ani care, pilota un avion tactic multirol F-16. Despre acest incident DefenseRomania a scris în detaliu, iar tragedia s-a produs în timpul îndeplinirii unei misiuni de luptă. Ulterior președintele Volodimir Zelenski i-a acordat pilotului ucrainean titlul de Erou al Ucrainei.
Mai trebuie spus că rachetele rusești, presupuse că au fost întrebuințate în doborârea avionului ucrainean F-16, au rază lungă de acțiune – peste 150 km, atât R-37 cât și cea/cele folosite de sistemul S-400. De regulă, aceste capabilități antiaeriene cu rază lungă de acțiune se află la peste 150-200 km de linia frontului, iar dacă F-16 ucrainean nu a avut timp să iasă din raza de acțiune a rachetei rusești înseamnă că el s-a aflat, probabil, adânc în dispozitivul de luptă al forțelor ruse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News