De la pistoale Carpați la „Soldatul Viitorului”. Noile sisteme ar revoluționa echipamentele Armatei României

Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

„Soldatul viitorului” se vrea o mașină de luptă plină de senzori, un soldat dotat cu echipamente de ultimă generație care să fie imbatabil pe câmpul de luptă. Asemenea programe sunt în curs de dezvoltare în mai multe state și se pare că și țara noastră are în vedere programul.

Pe data de 20 aprilie Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și Senat au aprobat în unanimitate solicitarea Ministerului Apărării Naționale pentru a demara zece noi programe de înzestrare.

Potrivit celor de la MApN, aceste programe vor fi inițiate începând de anul acesta, în funcție de posibilitățile de bugetare și de prioritățile stabilite de către categoriile de forțe și comandamente, și au în vedere operaționalizarea țintelor de capabilități obligatorii în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

Unul dintre noile programe esențiale de înzestrare pe care MApN le va derula este „Sistem armament individual tip NATO”, ceea ce se referă la componente ale conceptului „soldatul viitorului”.

Iar tehnologizarea războiului impune un asemenea program. Ne putem aștepta ca viitorii soldați care vor avea asemenea sisteme ultra-performante să fie echipați cu sisteme de comunicații securizate de ultimă generație, GPS performant, arme de asalt cu proiectile inteligente. Aruncând un ochi la statele care au în dezvoltare asemenea programe, „soldații viitorului” vor dispune de pistoale cu proiectile inteligente ghidate laser, echipamente de termoviziune și infraroșu plus multe alte sisteme care acum câțiva ani păreau desprinse din filmele SF.

Unele state dezvoltă și costume cu armură futuristă care sunt de asemenea capabile să mărească performanțele fizice ale soldatului. Nu în ultimul rând, prin noile echipamente, soldații viitorului se vor putea coordona cu un alte structuri de forță, în timp real, precum un regiment de blindate sau, inclusiv o escadrilă de aviație.

 

România nu e străină de conceptul „soldatul viitorului”. Țara noastră se numără printre inițiatorii unui asemenea program la nivel UE

 

Un astfel de program ar fi într-adevăr un pas mare pentru Armata României, în contextul în care nu putem să nu ne amintim că încă celebrele pistoale Carpați, atât de vechi și de ineficiente, mai sunt folosite de instituții importante precum Poliția Română sau Jandarmeria.

Producția pistoalelor Carpați a început în 1974. După ce la Uzina Mecanică Cucir s-au produs pistoalele de calibru 9 mm Model 1995, uzina a trecut la Md. 2000, același calibru, fiind o variantă modernizată a semiautomatului din 1995.

În ceea ce privește soldatul viitorului, o variantă a acestui concept este dezvoltată și de ruși, prin compania rusă Rostec, în programul cunoscut sub numele de Ratnik 3 (a treia generație). Rușii spun că noile echipamente vor permite soldaților să controleze și să integreze inclusiv drone de mici dimensiuni.

În orice caz conceptul de soldat al viitorului nu e unul deloc nou. În 2013, opt state membre ale Uniunii Europene au lansat programul CEDS - Combat Equipment for Dismounted Soldier. Printre aceste state se număra și România, care nu a mai continuat însă. Pe lângă țara noastră, în CEDS se mai regăseau Austra, Franța, Germania, Finlanda, Portugalia, Spania și Suedia. Majoritatea acestor state au continuat programul sub denumiri naționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel