De la kamikaze la USV cu rachete: Cum evoluează dezvoltarea dronelor marine ucrainene Sea Baby (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona maritimă ucraineană Sea Baby. Sursa Foto: SBU.
Drona maritimă ucraineană Sea Baby. Sursa Foto: SBU.

În ultimele luni, Ucraina și-a schimbat abordarea strategică în ceea ce privește utilizarea dronelor maritime, concentrându-se pe dezvoltarea de USV-uri (n.a. unmanned surface vessel) multifuncționale. Cea mai nouă generație de drone marine Sea Baby produse de inginerii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) nu numai că a fost proiectată ca o platformă purtătoare de încărcătură explozivă (n.a. drona kamikaze), dar acum poate lansa și rachete. Acest noua caracteristică a dronei Şea Baby a fost dezvăluită de şeful SBU, Vasil Malyuk, pentru ziarul Ukrainska Pravda.

Potrivit șefului SBU, dronele maritime aflate în dotarea unităţilor pentru operaţii speciale ale agenției ucrainene de informaţii şi-au dovedit utilitatea în mediul de luptă, forţând deja navele rusești să părăsească mai multe porturi din Crimeea şi să-şi reducă prezenta în Marea Neagră, oferind Ucrainei posibilitatea să redeschidă un coridor maritim pentru exporturile de cereale.

După cum a declarat șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasil Maliuk, pentru Ukrainska Pravda, SBU lucrează acum la generații mai noi și mai avansate de drone maritime care pot lansa şi rachete.

,,Vrem să distrugem toate navele purtătoarele de rachete din Marea Neagră. Iar apoi ne vom îndrepta atenția către submarine", a declarat Maliuk.

Șeful SBU a precizat că președintele Ucrainei a trasat o sarcină pentru forțele de securitate ucrainene de a alunga navele ruseşti din Marea Neagră și de a asigura o prezenţa permanentă a propriilor nave în apele teritoariale ucrainene.

,,Aceasta este o prioritate pentru SBU. În special, țintele noastre sunt navale purtătoare de rachete utilizate de inamic pentru a trage asupra teritoriilor ucrainene", a declarat Maliuk, adăugând că flota rusă nu ar trebui să fie deloc prezenta în Peninsulă Crimeea.

Drona navală ”Sea Baby”, numită ”Maliuk” în ucraineană, care înseamnă „micuțu/mititelu”. Drona transportă aproximativ 850 de kilograme de explozibil și este capabilă să funcționeze în condiții de furtună, ceea ce face dificilă detectarea / Foto: Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

În ultimele luni, Ucraina și-a schimbat abordarea strategică în ceea ce privește utilizarea dronelor navale. Deoarece nu există suficiente fonduri și nici timp pentru a construi nave mari de război, s-a decis să se construiască mici ambarcațiuni fără pilot care pot ataca forţele inamice mult mai uşor. 

Acest lucru va permite rezolvarea problemei lipsei unei flote militare puternice într-un mod complet diferit, a declarat Maliuk.

,,SeaBaby nu mai este doar o dronă navală, ci o platformă multifuncțională pe care SBU o folosește în mod constant pentru diverse sarcini, inclusiv pentru atacuri asupra Flotei ruse din Marea Neagră", a adăugat șeful SBU.

Această abordare face posibilă concentrarea asupra construirii de drone reutilizabile și multifuncționale, care se pot întoarce la bazele lor după încheierea unei misiuni de luptă, mai degrabă decât drone kamikaze.

În decembrie 2023, SBU a prezentat pentru prima dată flota sa de drone maritime. Ucraina a format prima unitate navală cu drone kamikaze din lume. Costul unei drone navale în Ucraina este de 250.000 de dolari, fiind echipată cu funcții de autopilot, dar şi cu o varietate de sisteme de camere cu termoviziune. Dronele navale ucrainene au atacat cu succes nave rusești.

Utilizarea de către Ucraina a dronelor navale a fost eficientă într-un joc de-a șoarecele și pisica, presând forțele rusești și accelerând eforturile Moscovei de a contracara aceste arme.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel