Colonelul Joshua Glonek, comandantul brigăzii, a relatat că temperaturile sub zero grade au degradat semnificativ durata de viață a bateriilor, afectând timpul de zbor și capacitatea unității de a utiliza eficient unele dintre dronele din dotare. Această evaluare a ridicat o întrebare crucială privind dependența de dronele mici în viitoarele conflicte ale Armatei SUA și consecințele rămânerii fără energie.
Dacă dronele mici sunt cruciale pentru viitoarele lupte in care Armata SUA ar fi implicata, ce se întâmplă când rămâi fără baterii? Aceasta este una dintre întrebările pe care Brigada a 3-a Combat Team a Diviziei a 10-a Montană le-a abordat în timpul unei recente rotații la Centrul Multinațional de Pregătire Comună din Germania.
„Am învățat multe lecții despre puterea bateriilor. De exemplu, exercițiul pe care l-am desfășurat a avut loc iarna în Germania, așa că au fost condiții sub zero grade și condiții meteorologice destul de nefavorabile. Și am constatat că durata de viață a bateriilor a fost semnificativ redusă la frig și a afectat timpul de zbor și capacitatea noastră de a utiliza unele dintre dronele noastre”, a declarat comandantul Brigăzii a 3-a, colonelul Joshua Glonek.
Armata SUA a furnizat brigăzii peste 150 de sisteme aeriene fără pilot, de la drone de supraveghere la drone echipate cu muniții de atac. Configuraţia acestor drone a variat de la mici quadcoptere la drone de recunoaștere cu rază medie de acțiune, care pot cântări până la 22,6 kilograme și pot zbura 10 kilometri.
Căutând să avem „o idee clară despre ce puteau face dronele”, a spus colonelul Glonek, unitatea a zburat în condiții de acoperire noroasă densă, ploaie înghețată, lapoviță și zăpadă.
Elicile au înghețat. Unele drone s-au stricat și au necesitat reparații. Altele s-au prăbușit. Iar temperaturile scăzute au redus la jumătate timpul de zbor, a declarat Glonek pentru publicaţia Defense One.
„Există o nevoie de mai multă generare de energie pe câmpul de luptă”, a spus Glonek. „Toată această tehnologie nouă, în mare parte, este alimentată de baterii – baterii reîncărcabile.”
Unitatea a recomandat ca Armata să „exploreze capacități suplimentare de generare de energie, în special cele care ar putea fi aduse mai departe, mai aproape de linia frontului”, a spus Glonek. „Pentru că de fiecare dată când o dronă cade din cer, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să detașăm bateriile și să le punem la încărcat pentru a repune drona în aer.”
Armata a căutat modalități de a prelungi durata de viață a bateriilor și de a reduce dependența pe campul de luptă de generatoarele mari și consumatoare de combustibil.
„De asemenea, am testat, pentru prima dată, un prototip al unui vehicol de infanterie ISV-Heavy – un camion hibrid-diesel care conținea suficientă energie electrică la bord pentru a alimenta postul de comandă al brigăzii noastre timp de 24 de ore fără a fi nevoie să funcționeze generatoare externe”, a spus Glonek.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News