De câte tancuri Leopard are nevoie Ucraina pentru a rupe frontul. Una din direcții ar fi Zaporojie cu scopul de a ajunge la Marea Azov

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr
Tanc german Leopard 2, foto: Bundeswehr

Ucraina așteaptă cât mai multe tancuri Leopard 1 și 2 de producție germană, tancuri care vor fi donate de statele aliate și care ar putea pune în dificultate forțele ruse de ocupație, permițând ucrainenilor să rupă liniile ruse. Cel puțin pe hârtie.

La finalul lunii ianuarie, imediat după anunțul istoric al Occidentului de a livra tancuri Ucrainei, Kievul și-a făcut calculele în ceea ce privește numărul de tancuri occidentale pe care le va primi ca urmare a anunțurilor fiecărui stat aliat, cifra fiind dată publicității tocmai de Ambasadorul Ucrainei la Paris, Vadim Omelchenko.

Astfel, ucrainenii speră undeva la 321 de tancuri grele de luptă, fie că vorbim de Leopard în diferite variante, Challenger britanice ori Abrams americane.

„Multe țări au confirmat oficial disponibilitatea de a furniza tancuri, un total de 321 de tancuri grele de luptă vor ajunge în Ucraina”, a precizat diplomatul ucrainean.

Desigur, la „pachet” cu tancurile vor veni și blindate de luptă și vehicule de luptă ale infanteriei, care joacă un rol determinant în acțiunile militare conduse de tancuri.

 

Ucraina are nevoie de cel puțin două brigăzi de Leopard pentru a rupe liniile ruse. Posibile direcții: 1. Zaporojie - Azov; 2. Herson - Crimeea

 

2. Situația p... (zap_51847100.png)

Situația pe frontul ucrainean, în toamna anului 2022. Foto: ISW

Expertul militar col. (r.) Ion Petrescu, prezent în ediția de săptămâna trecută a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, a subliniat că două brigăzi de Leopard ar putea să provoace deranj printre forțele ruse de ocupație. 

El prevede două posibile direcții în care ucrainenii ar putea încerca să avanseze, dinspre Zaporojie spre Marea Azov, încercând să taie liniile ruse, ori din Herson către Crimeea ocupată ilegal încă din 2014. Totuși, un asemenea scenariu chiar dacă ar provoca deranj mare în Armata rusă, nu ar putea schimba fundamental arhitectura de pe front, e de părere expertul.

„Grosul tancurilor va fi Leopard 1 și Leopard 2. Tancurile americane Abrams vor veni printre ultimele, ele au fost decalate de mai multe ori. Până atunci ucrainenii mizează pe între 100 și 120 de tancuri de producție germană, Leopard 1 și 2, venite din mai multe state, cu care ar putea să consolideze două brigăzi.

Dacă reușesc să consolideze până în luna iunie două brigăzi de Leopard, vor putea pe o anumită direcție, fie din Zaporojie către Marea Azov, fie din Herson către Crimeea, să creeze o mare dificultate Armatei ruse.

Problema de fond însă rămâne. Domnul general Eugen Bădălan, fostul șef al Statului Major al României, avea dreptate. Tancurile occidentale pot ajuta la ruperea defensivei ruse, dar nu pot schimba fundamental actuala linie a frontului. Pentru că și Federația Rusă dispune de tancuri și dispune de o artilerie cu mai multe proiectile la dispoziție. În fond ucrainenii au ajuns la această parțială epuizare de muniție pentru că trag foarte multe lovituri pentru a descuraja orice ieșire din tranșee a militarilor ruși”, a conchis Ion Petrescu.

Urmărește integral analiza făcută de expertul Ion Petrescu în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Youtube video image

 

Pentru mai mult e nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune și aviație militară

 

Ion Petrescu a mai precizat că Ucraina are nevoie de rachete care să lovească liniile 2 și 3 ale Rusiei la o distanță de 150 de kilometri și de aviație militară pentru a susține o ofensivă care să dea rezultate majore.

„Degeaba ai tancuri dacă nu poți folosi loviturile date inamicului pe cale aeriană. În același timp îmi e limpede că Rusia a optat pentru modelul chinez, mareea umană. S-a văzut acest lucru și în bătăliile din vestul Donețkului unde rușii au aruncat val după val în luptă. Doar că în primele două - trei valuri au fost folosiți mercenari Wagner recrutați din închisori, și abia după au intrat în luptă militarii ruși”, a conchis Ion Petrescu care a amintit că această strategie a fost inițial folosită de Deng Xiaoping care a aruncat în luptă un milion de militari chinezi în Vietnam.

CITEȘTE ȘI: De ce Leopard 2 va fi pumnul de oțel al Ucrainei. Cu un consum uriaș și un tonaj pe măsură, SUA s-au folosit de Abrams pentru a „elibera Leoparzii”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel