De ce Leopard 2 va fi pumnul de oțel al Ucrainei. Cu un consum uriaș și un tonaj pe măsură, SUA s-au folosit de Abrams pentru a „elibera Leoparzii”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un tanc american Abrams, în timpul unor teste de trecere a unui pod improvizat. Foto: U.S. Army
Un tanc american Abrams, în timpul unor teste de trecere a unui pod improvizat. Foto: U.S. Army

Întors de curând de pe frontul din Ucraina, unde a mers în calitate de expert (inclusiv ca fost comandant al forțelor americane în Afganistan, respectiv al Forței multinaționale în Irak) fostul șef al CIA gen. David Petraeus arată că acest război seamănă cu într-adevăr cu cel de-al Doilea Război Mondial. El a explicat și de ce tancurile americane Abrams donate Ucrainei au mai mult un rol politic de a „debloca” Leopard 2, adevăratul pumn de oțel al Ucrainei.

Generalul (r.) David Petraeus, fost șef al CIA, nu crede în capacitatea Armatei Ruse de a obține rezultate spectaculoase în estul Ucrainei.

”Astăzi, rușii pierd un număr imens de soldați, iar astfel de tactici sunt greu de susținut pe termen lung. Da, au 300.000 de oameni mobilizați care fie luptă deja, fie se îndreaptă spre locurile ostilităților, iar alți 150.000 se pregătesc să le urmeze exemplul”. 

Însă cele mai pregătite forțe ale Armatei Ruse au fost la începutul invaziei, iar noii recruți nu pot face diferența pe câmpul de luptă, crede gen. Petraeus.

”Sunt foarte sceptic, și cred că vor continua să avanseze, poate un pic mai bine pe alocuri, pentru că au foarte multă resursă umană, dar este una slab pregătită, cu experiență militară neglijabilă și formă fizică nu foarte bună”, explică generalul american.

 

Generalul Petraeus crede că mai mult Abrams a „deschis” calea Leopard 2. Cu un consum imens și cu un tonaj uriaș, Abrams în Ucraina va fi o misiune foarte grea

 

2. Tancuri am... (abrams-pod-sua_02411700.jpeg)

Tancuri americane M1A2 Abrams, tranversând un pod improvizat de Armata SUA. Foto: Departamentul Apărării

Fostul director al CIA e de părere că decizia SUA de a trimite Abrams în Ucraina va avea un impact mult mai important politic, în vederea livrărilor de Leopard 2, decât un impact pe front în contextul în care Abrams nu se „pliază” pe Ucraina.

„Problema tancurilor americane e că nu le furnizăm pentru a întări Ucraina cu tancuri americane, ci pentru a debloca decizia Germaniei de a furniza Ucrainei Leopard 2, și, foarte important, pentru ca Germania să permită altor state care dețin Leopard 2 să facă același lucru”, precizează generalul (r.) David Petraeus.

M1 Abrams este un tanc care consumă o cantitate imensă de combustibil, e cu cel puțin 10 tone mai greu decât Leopard. Prin urmare problema nu e nici măcar în gestionarea tancului, ci în întreținerea și repararea lui, procese specifice. Abrams e un tanc foarte greu de întreținut și consumă multe resurse. Dar e ușor de manevrat. Cred că Leopard trebuie să fie în continuare principala forță a armei tanc pentru Ucraina, pumnul său de oțel”, a conchis fostul director al CIA.

CITEȘTE ȘI: Leopard 2 germane sau Abrams americane? Avantajele și dezavantajele celor două tancuri

 

Ce avem la ruși? Tehnică militară din epoca Războiului Rece

 

Ritmul uriaș de consum al munițiilor îi face pe ruși să apeleze la armament vechi, arată fostul șef CIA.

”Vedem tancuri din epoca sovietică: T-62, T-64, T-72. Au și arme mai noi, dar nu sunt multe. Rușii își măresc și puterea de foc datorită tehnologiilor de atunci, este vorba de artilerie grea cu o rază de acțiune de la un kilometru și jumătate până la doi kilometri.

Tanc T-64 BVK

„Cea mai mare parte a ceea ce au rușii și ceea ce aveți voi (armata ucraineană n.r.) - transportoare de trupe blindate, tancuri - sunt toate lucruri care amintesc de vremea când eram situați pe linia de demarcație a Germaniei în anii 80 ai secolului XX, înainte de momentul în care Zidul Berlinului a căzut. Una dintre surprizele acestui război este că Rusia nu și-a modernizat capacitățile militare atât de mult pe cât a încercat să demonstreze. Da, au câteva arme noi - printre care noi obuze sau noi rachete, drone, dar majoritatea sunt echipamente actualizate din epoca Războiului Rece.

În același timp, partea ucraineană are încă muniție de înaltă precizie, care poate fi trasă din sisteme de artilerie și rachete extrem de mobile chiar acum la o distanță de până la 80 km și, în curând, la o distanță de 150 km. Toate acestea, folosite împreună cu drone, conform informațiilor americane, permit o țintire foarte precisă a țintelor inamice.

Totuși, tot ceea ce vom vedea în viitorul apropiat în războiul ruso-ucrainean nu va fi încă războiul viitorului. Mai degrabă ne întoarcem la tehnologiile Războiului Rece, dar încă cu arme mai modernizate din partea ucraineană.

„Veți obține tancuri Leopard-2, care au deja sisteme de apărare aeriană foarte avansate. Dar acestea nu sunt încă sistemele de arme pe care le-ați vedea în războaiele cu adevărat moderne, deși aceste tehnologii devin cu siguranță tot mai comune din partea Ucrainei”, arată generalul, într-un interviu.

CITEȘTE ȘI: Ucraina vrea tancuri, dar logistica va fi un coșmar. Pentru cele 70 de tone ale Abrams, consumul și infrastructura din Ucraina - marile provocări

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel