Blocarea petrolierelor rusești care trec prin strâmtorile Danemarcei din Marea Baltică. Rusia: Încalcă dreptul internațional. Știți cât de periculos este acest lucru

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Petrolierul rus Pegas, sursă foto: ShipTechnology.com
Petrolierul rus Pegas, sursă foto: ShipTechnology.com

Rusia expediază aproximativ o treime din exporturile sale maritime de petrol prin strâmtorile daneze, astfel încât orice încercare de a opri aceste livrări ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului, riscând o coliziune cu Rusia.

Rusia a declarat miercuri că toate navele, inclusiv cele rusești, au trecere liberă prin Marea Baltică și că orice încercare de a încălca legea internațională privind libera circulație a mărfurilor este periculoasă, relatează Reuters.

Financial Times raportase miercuri că Danemarca va avea sarcina de a inspecta și, eventual, blocarea petrolierelor ruse care navighează prin apele sale, conform noilor planuri ale Uniunii Europene, ca o modalitate de a impune un plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul de la Moscova.

Potrivit informațiilor prezentate de publicația americană, care cita trei surse anonime, Danemarca ar fi însărcinată să inspecteze și, eventual, să blocheze petrolierele care transportă petrol rusesc prin apele sale, conform noilor planuri ale Uniunii Europene de a impune plafoane la prețul petrolului rusesc.

 

Reacția Rusiei

 

„Vă reamintesc că toate navele, inclusiv cele rusești, au dreptul de liberă trecere prin strâmtorile baltice”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. „Orice acțiuni care contrazic acest lucru încalcă dreptul internațional. Și știi cât de periculos este asta”, a adăugat ea.

Întrebat dacă Rusia ar lua în considerare trimiterea de nave de război pentru escorta tancurilor care transportă petrol rusesc dacă Danemarca ar încerca să blocheze ruta, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că Rusia nu a luat decizii atât de serioase bazate doar pe rapoarte neconfirmate din ziare.

„Propui să discutăm despre lucruri atât de serioase pe baza publicării unui articol în ziar care nu are nici măcar un link către cineva anume?” a spus Peskov. „Să așteptăm informații tangibile și apoi vom vorbi despre ce să facem”.

Ulterior, diplomații europeni au declarat că propunerea Comisiei Europene de aplicare mai strictă a plafonului rusesc al prețului petrolului la 60 de dolari pe baril nu menționează Danemarca sau inspecția petrolierelor rusești din Strâmtoarea Daneză.

„Nu am văzut nimic despre asta în propunerea Comisiei”, a spus un diplomat european informat cu privire la textul Comisiei, iar alți doi l-au confirmat, relatează Reuters.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Occidentul a încercat să priveze de resurse financiare economia rusă, dar Rusia, al doilea exportator de petrol din lume, a continuat să-și vândă petrolul pe piețele mondiale folosind flote de petroliere bazate și asigurate în afara țării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel