Cum văd rușii amenințarea F-16. Rușii insinuează că avioanele F-16 donate Ucrainei ar dispune de capacități nucleare, dar uită de Su sovietice

Rusia a avertizat luni cu privire la mult-așteptata sosire a avioanelor F-16 în Ucraina, spunând că avioanele americane vor fi tratate ca o escaladare, având în vedere potențialul lor de platforme pentru arme nucleare.

Ministerul rus de Externe a ținut să facă toate aceste precizări într-un comunicat oficial, în care a dat vina pe NATO pentru că a împins războiul din Ucraina mai aproape de „punctul în care va atinge „masa critică” și va exploda”.

„Indiferent de ce modificare a aeronavei va fi furnizată, le vom trata ca fiind capabile de a purta încărcătură nucleară și vom considera acest pas al Statelor Unite și al NATO ca pe o provocare intenționată”, se arată în declarația MAE rus.

Rusia declară de luni de zile că livrarea F-16 este o provocare din partea NATO, deoarece acestea pot fi echipate, însă în anumite versiuni speciale, pentru a transporta arme nucleare.

„Dacă nu înțeleg acest lucru, atunci ei sunt zero ca strategi și planificatori militari”, declara ministrul rus de externe Serghei Lavrov încă din iunie, anul trecut.

Totuși, nu e clar modul în care F-16 singur ar face o diferență semnificativă în orice atac nuclear împotriva Rusiei, deoarece unele avioane sovietice folosite de Ucraina, cum ar fi Su-24 și MiG-29, ar putea fi modificate pentru a transporta arme nucleare, remarca BusinessInsider.

Capacitatea avionului Su-24 de a purta arme cu încărcătură nucleară a fost vânturată chiar de Belarus, care a declarat în august 2022 că armata sa și-a modificat Su-24 pentru a transporta arme nucleare tactice. Minskul spunea atunci că este gata să desfășoare armele ca răspuns la amenințările occidentale.

Deși, avioanele Su-24 nu sunt proiectate să transporte o încărcătură nucleară, Kievul și aliații săi din NATO au putut anterior să modifice avioane de război pentru armele occidentale. Su-24 al Ucrainei poate lansa acum rachete Storm Shadow/Scalp, iar o modificare similară ar putea fi realizată și pentru alte tipuri de arme lansate de pe F-16.

În orice caz, acuzațiile Rusiei sunt doar pretexte pentru a escalada situația, apelând la amenințarea nucleară. Ucraina nu deține arme nucleare în arsenalul său, după ce le-a predat în 1994, în schimbul garanțiilor de securitate oferite chiar de Federația Rusă.

 

Rusia plănuiește exerciții cu utilizarea armelor nucleare nestrategice pentru ”a răcori capetele fierbinți din capitalele occidentale”

 

3. Foto: Krem... (rusia-arme-nucleare-parada_35365000.jpg)

În declarația oficială a MAE rus se vorbește de motivele care au stat la baza deciziei de a efectua exerciții cu utilizarea armelor nucleare nestrategice (tactice).

Alături de pretextul invocat mai sus - cel al predării avioanelor F-16 ”nucleare” către Kiev, comunicatul mai prezintă și alte provocări din partea Occidentului:

  1. declarațiile făcute de ministrul de externe al Marii Britanii, David Cameron, și reprezentanții mai multor alte țări NATO, care au spus că Ucraina are dreptul de a folosi armele pe care le furnizează pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei (remarcăm aici, la prima vedere, dubla măsură a Moscovei: dronele iraniene și armele nord-correne pot lovi teritoriul Ucrainei, dar Kievul nu are dreptul să se apere cu arme occidentale);

  2. modelele de rachete ATACMS fabricate în SUA, care au fost trimise recent în Ucraina și sunt capabile să atingă ținte în interiorul Rusiei;

  3. ”SUA pretinde că desfășoară pentru exerciții în Europa și Regiunea Asia-Pacific sisteme de rachete cu ​​rază intermediară și mai scurtă de acțiune” (exercițiile SUA sunt văzute de oficialii ruși ca un pretext pentru un posibil atac asupra Rusiei, gândire care arată care a fost strategia Moscovei înainte de invazia din 24 februarie 2022, când trupele ruse au efectuat ample exerciții militare la frontierele cu Ucraina);

  4. declarațiile ”iresponsabile” făcute de Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite în Ucraina trupe franceze și alte trupe NATO. (Aici, declarația amintește un fake-rus privind  mercenari din Legiunea Străină Franceză se află deja în Ucraina - o informație rostogolită de propaganda rusă, care cita, chipurile, media occidentală, de fapt o serie de publicații pro-ruse).

Opiniile de mai sus au servit drept bază pentru decizia de a organiza exerciții militare care implică o parte din unitățile și resursele noastre de descurajare nucleară, arată declarația.

CITEȘTE ȘI: Primul cuvânt rostit de un pilot ucrainean care a trecut de la MiG-29 la F-16: Agilitate. Până să ajungă în România, ucrainenii zboară intens în Danemarca

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel