Cum au salvat Ucraina în primele zile ale invaziei ruse cele mai sărace țări din UE. Bulgaria - marea surpriză iar România a pus și ea umărul

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Apar informații interesante cu privire la sprijinul pe care l-a primit Ucraina în primele zile ale invaziei ruse declanșată pe 24 februarie 2022. Iar dacă tehnica militară s-a dovedit crucială în etapele ulterioare ale conflictului, cu precădere armamentul american, surpriza vine de la statele din regiune, printre care Bulgaria și România, care au ajutat Ucraina să reziste în primele zile ale invaziei.

Publicația Politico oferă detalii interesante într-un amplu material intitulat „Ajutorul Bulgariei: Cum cea mai săracă țară din UE a salvat în secret Ucraina”.

Astfel, vecinii noștri de la sud de Dunăre au furnizat Ucrainei combustibil și armament sovietic, în mod secret, transporturi vitale pentru ca Ucraina să reziste invaziei brutale ruse în primele zile.

În contextul în care în Bulgaria, un stat cu relații istorice apropiate de Rusia, componenta politică pro-rusă e una importantă, livrările s-au făcut în mod secret.

În primele săptămâni de invazie Ucraina avea nevoie cu disperare de muniție sovietică și combustibil pentru a rezista. Sofia, deși a negat în repetate rânduri că oferă asistență militară Kievului, le-a pus imediat la dispoziție.

Reportajul publicat de Politico și Die Welt - parte a aceluiași trust - se bazează pe o anchetă care are la bază inclusiv interviuri ale ministrului de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, ori a fostului premier bulgar Kiril Petkov, dar și ministrul de finanțe Assen Vassilev, parte a guvernului său pro-european.

 

Bulgaria - marea surpriză în sprijinul acordat Ucrainei în primele săptămâni ale invaziei. Sofia a acoperit în cel mai ridicat punct 40% din nevoia de combustibil a Armatei ucrainene

 

Ca urmare a faptului că partenerii din Coaliție, Partidul Social se opunea livrării, premierul Petkov a evitat tranzacțiile directe guvern la guvern și a folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate pentru a aproviziona Ucraina cu muniție și combustibili, atât aerian cât și terestru, pe diferite rute. Inclusiv România.

Petkov a declarat pentru Welt că potrivit estimărilor bulgare, „aproximativ o treime din muniția necesară Armatei ucrainene în faza incipientă a războiului a venit din Bulgaria”. 

Mai mult, motorina și combustibilul furnizat de Bulgaria către Ucraina era procesat din țiței rusesc, la o rafinărie de la Marea Neagră care aparținea la vremea respectivă companiei ruse Lukoil. 

Fostul ministru de finanțe bulgar spune că în punctul culminant motorina furnizată de Bulgaria Ucrainei acoperea 40% din nevoile Ucrainei.

Guvernul de la Kiev a confirmat acest lucru. Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a confirmat pentru Welt că în primăvara anului trecut Ucraina era în pericol să rămână fără muniție. „Știam că depozitele bulgare dețineau cantități uriașe de muniție, astfel că președintele Zelenski m-a mandatat să discut cu Bulgaria pentru a obține muniția necesară”, a precizat Kuleba.

 

România a pus și ea umărul în sprijinirea Ucrainei

 

Ajutorul pe care și România l-a oferit Ucrainei plasează și țara noastră în topul statelor care au răspuns apelului disperat al Kievului.

În pofida faptului că România nu a confirmat niciodată că a livrat muniție, ori oficialii noștri refuză de fiecare dată să vorbească deschis despre modul în care sprijinim Ucraina, cu excepția importantului hub umanitar și a milioanelor de tone de cereale descărcate în porturile noastre - ajutorul e mult mai complex.

Fostul premier bulgar confirmă că încă din primele zile ale invaziei România a jucat un rol cheie din punct de vedere logistic.

„Industria privată de apărare din Bulgaria era la vremea respectivă cu motoarele turate la maximum”, a precizat Petkov. Muniția era transportată pe cale aeriană cu avioane cargo pline până la refuz, până în Polonia, pe aeroportul Rzeszow, la 70 de kilometri de granița cu Ucraina. „Ne-am asigurat că ruta pe uscat, prin România și Ungaria, era deschisă în permanență și pentru camioane”, a mai spus premierul bulgar.

„Camioane și cisterne uriașe se deplasau în mod regulat în Ucraina prin românia și, în unele cazuri, combustibilul a fost încărcat inclusiv în trenuri de marfă”, a specificat și fostul ministru de finanțe de la Sofia.

 

''Mare parte din motorina Ucrainei a venit în anumite perioade din Bulgaria”

 

Informațiile prezentate de Politico au declanşat un val de comentarii în rândul politicienilor de la Sofia.

Bulgaria a furnizat Ucrainei combustibil şi muniţii în secret şi prin intermediari, în cantităţi decisive pentru a putea rezista în primele luni ale agresiunii militare ruse, a confirmat fostul premier bulgar Kiril Petkov 

Fostul prim-ministru Kiril Petkov a precizat că nu au existat exporturi directe de muniţii către Ucraina. ”Partenerii noştri din Polonia, România, SUA şi Regatul Unit au cumpărat arme produse de industria bulgară. Da, unele au ajuns la armata ucraineană, dar aceasta nu pentru că Bulgaria le-a exportat, ci pentru că Ucraina le-a importat de la partenerii noştri. Desigur, suntem bucuroşi că titlul reportajului spune că Bulgaria a avut un rol crucial şi că a fost de partea corectă a istoriei'”

''Mare parte din motorina Ucrainei, până la 40%, a venit în anumite perioade din Bulgaria. Am ajutat astfel Ucraina, pentru că fără combustibil nu putea susţine războiul'', a explicat fostul premier 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel