Cristi Diaconescu: O blocadă militară impusă Taiwanului de China ar putea fi considerată o declarație de război. Dar nu se va ajunge la confruntare

Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Diplomatul Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a analizat tensiunile din Marea Chinei dintre China și Taiwan ca urmare a vizitei efectuată în Taiwan de Nancy Pelosi, al treilea om în statul american.

Vizita efectuată de Nancy Pelosi în Taiwan a stârnit furia Chinei care a amenințat cu represiuni, insinuând inclusiv un răspuns militar. SUA nu au cedat iar Nancy Pelosi a efectuat în cele din urmă vizita pe insula revendicată de China, stârnind furia Beijingului.

Imediat după plecarea șefei Camerei Reprezentanților din Taiwan, China a demarat o serie manevre militare de amploare, într-o demonstrație militară de forță în care a înconjurat Taiwanul și la care iau parte inclusiv cele două portavioane chineze Liaoning și Shandong.

Totodată, Ministerul taiwanez al Apărării a informat că Beijingul a lansat multiple rachete balistice, în cadrul unei serii fără precedent de exerciţii militare în aer şi pe mare, în jurul Taiwanului. 

Avioanele și navele de luptă ale Chinei au efectuat totodată incursiuni în zona de demarcație a Strâmtorii.

 

Cristian Diaconescu: O blocadă a Taiwanului ar putea fi considerată de declarație de război, dar China nu dorește să angajeze SUA într-un conflict militar

 

Diplomatul Cristian Diaconescu consideră că ne confruntăm cu o escaladare după vizita efectuată de Nancy Pelosi iar în cazul în care China ar impune o blocadă militară asupra Taiwanului, potrivit dreptului internațional, acțiunea ar putea fi considerată o declarație de război. Fostul ministru de Externe al României explică însă de ce nu se va ajunge însă la confruntare.

„Sigur că e o escaladare. O blocadă militară făcută în contextul vizitei efectuate de Nancy Pelosi în Taiwan s-ar putea considera din punct de vedere al dreptului internațional o declarație de război. Dar după părere mea situația nu va escalada într-o confruntare directă. China își va calibra răspunsul din această perspectivă pentru că nu există un interes major ca Beijingul să angajeze Statele Unite care în mod categoric și-ar îndeplini obligația asumată în ceea ce privește responsabilitățile pentru Taiwan, inclusiv cea militară”, a precizat Cristian Diaconescu.

„Sigur că sunt mai multe elemente poziționate în acest moment, dar probabil că în 2-3 zile aceste acțiuni militare vor înceta. China va continua însă să aplice un anume set de sancțiuni mai ales în ceea ce privește importul de produse agricole și alimentare dinspre Taiwan. Zona semiconductorilor unde producția din Taiwan acoperă jumătate din necesarul global va rămâne intangibilă. Deoarece impactul economic al acestui tip de produs este foarte mare. Atât China, cât și SUA au interes ca piesele să rămână asigurate”, a mai adăugat Diaconescu într-o analiză efectuată ieri la postul de televiziune Antena 3, amintind importanța acestor cipuri folosite inclusiv în industria de armament.

Cristian Diaconescu a conchis precizând că vizita efectuată de Nancy Pelosi în Taiwan e o formă a SUA de a reconfirma relația dintre Washington și Taipei, fără însă ca SUA să schimbe mesajul fundamental: Recunoașterea unei singure Chine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel