Coreea de Sud, tot mai activă în România. Mașina de luptă Redback va fi propusă pentru înlocuirea bătrânelor MLI-84 Jderul

Ion Voicu |
Data publicării:
Mașină de luptă Redback. Foto: Hanwha Aerospace
Mașină de luptă Redback. Foto: Hanwha Aerospace

Industria de apărare din Coreea de Sud a intrat în ultimii ani masiv pe piața europeană, cu precădere pe cea din Europa Centrală și de Est, unde Polonia e cel mai bun exemplu. Iar coreenii vor să transpună succesul din Polonia și în România. 

Obuzierele autopropulsate de 155 mm K9 Thunder sunt un exemplu elocvent privind intrarea Coreei de Sud pe piața din România. 

În luna februarie a acestui România a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială între Compania Națională Romarm S.A. și gigantul sud-coreean Hanwha Aerospace. Memorandumul, care desigur nu are valoare juridică ci e mai mult un prim pas spre o viitoare înțelegere contractuală, vizează nu doar producția de pulberi, dar și sisteme terestre sud-coreene.

E vorba de obuzierele K9 Thunder unde sud-coreenii pleacă cu prima șansă în programul pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) îl va demara anul acesta.

CITEȘTE ȘI: Start în achiziția de obuziere șenilate de 155 mm iar „toate drumurile” duc la K9 Thunder. România a stabilit numărul de obuziere

Dar „ținta” sud-coreeană în România nu vizează doar obuziere și pulberi, ci inclusiv mașini de luptă pentru infanterie.

 

Mașina de luptă Redback va fi propusă de Hanwha pentru înlocuirea bătrânelor MLI-84 Jderul

 

2. Mașină de ... (redback_07684000.jpg)

Mașină de luptă Redback. Foto: Hanwha Aerospace via Korean Blog @Facebook

România a mărit recent bugetul pe apărare la 2.5% în contextul războiului de la graniță provocat de Rusia împotriva Ucrainei. Un program major de înzestrare ca va fi demarat anul acesta de MApN este cel al achiziției de mașini de luptă pentru infanterie.

În etapa I a programului se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapă va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 mld. euro.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

Publicația APDR (Asia-Pacific Defence Reporter) a publicat recent un material în care analizează „țintele” europene ale gigantului sud-coreean Hanwha Aerospace. Iar țara noastră se află în „prima linie”.

Sud-coreenii sunt interesați de programul de înzestrare al României cu MLI și vor intra în competiție cu mașina de luptă Redback, dezvoltată de Hanwha și Elbit Systems. Redback a fost dezvoltat pentru programul Land 400 al Australiei, în cooperare cu industria locală.

Coreea de Sud e implicată activ și în programele de înzestrare ale Poloniei, care va fi dotată cu obuziere sud-coreene K9 Thunder, tancuri K2 Panther sau avioane de luptă FA-50.

Competiția pentru mașina de luptă a infanterie din România se anunță însă una strânsă.

CITEȘTE ȘI: România va anunța o licitație pentru vehicule grele de luptă pentru infanterie: Trei mari companii se bat pentru contractul de 3 miliarde

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel