Conflictul din Siria| Turcia ar putea bloca accesul navelor militare ruseşti prin Strâmtoarea Bosfor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia este hotărâtă să-și urmeze agenda strategică privind conflictul din Siria și ar putea bloca chiar intrarea navelor militare ruseşti în Strâmtoarea Bosfor.

Ankara ar putea să recurgă la o astfel de măsură, deoarece cele două țări, Turcia şi Rusia, se ciocnesc pe mai multe fronturi în Idlib, având în ultimele săptămâni abordări diferite cu privire la conflictul actual din provincia siriană, a precizat analistul turc Muharrem Saricka pentru publicaţia Haberturk.

Turcia a trimis recent întăriri, mai precis tehnică militară către Idlib, ultima provincie din Siria care încerca să ţină piept unei ofensive militare a forţelor președintelui sirian Bashar Assad, susținute de forţele aeriene ruse. Armata siriană, beneficiind de suportul militar rusesc a făcut progrese rapide împotriva rebelilor sirieni susţinuţi de Turci.

Campania militară desfăşurată de armata lui Assad, în provincia Idlib, a tensionat relaţiile dintre Turcia și Rusia, care susţin tabere diferite în acest conflict. Cele două țări susțin și partidele rivale din Libia.

Analistul turc Muharrem Saricka este de parare că o retragere din Idlib ar indica faptul că Turcia este dispusă să facă un pas în spate pe mai multe fronturi, nu doar în Siria, posibil chiar şi din Libia, o măsură prea puţin probabilă din partea Ankarei.

De aceea, determinarea Turciei este foarte mare în ceea ce priveşte cu conflictul din Siria şi de ce nu, ar putea fi chiar dispusă să ducă criza la cu totul alt nivel, mai precizează Sarkıya, citând o sursă apropiată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Prima opțiune a ceea ce se va întâmpla dacă nu există un consens la masă cu Rusia este o schimbare în punerea în aplicare a Convenţiei Montreux", a spus analistul.

Turcia ar putea împiedica trecerea navelor ruse prin strâmtoarea Bosfor, pe baza unuia dintre articolele Convenţie de la Montreux, care dă Ankarei posibilitatea să blocheze trecerea navelor de război dacă se consideră că reprezintă un pericol iminent de război, a spus Sarıkaya.

Mai mult ca sigur analistul truc face referire la navele de război ale Flotei Ruse de la Marea Neagră care, pentru a ajunge din Crimeea către portul Tartus din Marea Mediterană, trebuie să treacă prin Strâmtoare Bosfor. Amintim că, în 2017, Rusia și Siria au semnat un acord care-i permite Moscovei să gestioneze un punct de logistică în Tartus timp de 49 de ani. Conform acordului, Rusia poate staționa până la 11 nave în portul Tartus.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel