Comandant NATO: Alianța e pregătită de o confruntare cu Rusia dacă Moscova se va aventura într-un asemenea război

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Piloți americani și aeronave  F/A-18 Super Hornet, dislocate în România. Sursă foto: MApN
Piloți americani și aeronave F/A-18 Super Hornet, dislocate în România. Sursă foto: MApN

Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, în cadrul unui interviu, a declarat că NATO e pregătită să lupte împotriva Rusiei, dar a subliniat că Alianța e una defensivă și nu va face decât să răspundă unei agresiuni dacă ea va exista.

Citat de agenția de presă rusă Tass, înaltul oficial al NATO a făcut declarațiile în cadrul unui interviu la postul de televiziune portughez RTP. 

„E un semnal important pentru Rusia. NATO e pregătită dacă cumva Rusiei îi vine ideea de a avansa spre Alianță. Da, aceasta e o linie roșie. Dacă există o linie roșie aceasta e trecerea frontierei teritoriului NATO de către ruși”, precizează Bauer.

Întrebat direct dacă NATO e pregătită pentru un asemenea scenariu, oficialul a răspuns fără să ezite: „Da, suntem pregătiți”.

Cu alte cuvinte nu există nicio îndoială: Orice atac al Rusiei asupra unui stat NATO duce la activarea imediată a Articolului 5 ceea ce înseamnă că Federația Rusă e în război cu întreaga alianță.

Rob Bauer a adăugat în ceea ce privește amenințarea nucleară a Rusiei că are convingerea că la Kremlin există rațiune iar Vladimir Putin realizează ce ar însemna pentru Federația Rusă un atac nuclear asupra unui membru Aliat.

Președintele Comitetului Militar al NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie, a amintit că după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 Alianța a întărit considerabil Flancul Estic inclusiv prin dezvoltarea grupurilor de luptă suplimentare din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

 

Ucraina rezistă de aproximativ 12 luni în fața Armatei ruse

 

Fără să intervină direct în conflict, ajutorul militar al SUA acordat Ucrainei s-a ridicat la peste 21 miliarde de dolari și a fost crucial.

Eșecul așa-zisei „operații speciale militare” a Rusiei în Ucraina s-a văzut încă din primele zile, Armata rusă eșuând operațiunea fulger care avea ca scop înlocuirea rapidă a conducerii politice a Ucrainei, operațiunea transformându-se într-un adevărat război care durează de aproape 12 luni.

După eșecul prime faze, Armata rusă s-a retras și s-a axat pe sud-estul Ucrainei, unde a ocupat o mare parte din teritorii pe care apoi le-a anexat ilegal.

Contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei, care a beneficiat treptat de sisteme de armament occidentale, tot mai multe și mai moderne, a împins mult liniile ruse, forțele de ocupație fiind nevoite să se retragă din mai multe regiuni anexate. Cea mai dureroasă retragere a fost în Herson, unde rușii au fost nevoiți să se retragă pe malul celălalt al fluviului Nipru. Ca urmare a situației dificile militare, președintele rus a decretat o mobilizare parțială aruncând pe front aproximativ 300.000 de rezerviști pentru a stabiliza frontul.

Dificultățile majore de logistică, dar și de coordonare, coroborat cu slaba pregătire și cu un număr uriaș de tehnică militară pierdută de ruși, au dus la prăbușirea mitului Armatei Roșii invincibile. 

În actuala fază a confruntării aliații se așteaptă la o ofensivă majoră rusă în Donbas, odată cu ajungerea pe front a celor mobilizați. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel