China nu a mai purtat un război din 1979. În ciuda investițiilor Beijingul e îngrijorat că piloții chinezi nu vor face față aviației militare a SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Piloți chinezi, în timpul unui exercițiu militar. Foto: Ministerul Apărării din China
Piloți chinezi, în timpul unui exercițiu militar. Foto: Ministerul Apărării din China

China investește enorm în Armata de Eliberare a Poporului, inclusiv în tehnică militară de ultimă generație, atât pentru forțele sale aeriene, navale, dar și terestre. În pofida acestui lucru, lipsa unei experiențe reale de luptă e un factor care afectează Armata chineză. 

În ultimii ani China a dezvoltat avioane de generația a patra precum J-10, dar și J-20, considerat de Beijing a fi de generația a V-a.

În pofida unei forțe aeriene impresionante, dar și a unei investiții uriașe în capacitățile navale - China urmând să opereze nu mai puțin de trei portavioane -, Armata chineză nu are nicio experiență privind un conflict real. 

Iar acest lucru, potrivit experților, e extrem de important în desfășurarea unui conflict.

Alman Helvas, expert militar, în cadrul unui interviu acordat EurAsian Times, subliniază că un număr foarte mic de state din Indo-Pacific dețin piloți care au experiențe reale de luptă. Iar China un e printre aceste state.

„Doar piloții indieni și cei pakistanezi au experiență reală de luptă. Din acest motiv China recrutează piloți occidentali pentru ca aceștia să poată împărtășii piloților chinezi expertiza lor privind situațiile reale de luptă. China a dezvoltat avioane avansate în ultimii ani, dar nu putem nega faptul că piloții lor sunt lipsiți de experiență”, a precizat Helvas.

 

China nu a mai purtat un război din 1979 de la conflictul împotriva Vietnamului. Piloții SUA, mult mai experimentați

 

2. Avioane J-... (j_15_portavion_liaoning_china_36995700.jpg)Avioane J-15 pe portavionul chinez Liaoning, sursă foto: Ministerul Apărării din China

O opinie similară a fost exprimată tot pentru EurAsian Times și de Ben Lewis, expert militar specializat pe dezvoltarea Armatei chineze de Eliberare a Poporului. El a amintit că Beijingul nu a mai fost implicat într-un conflict militar din 1979, în timp ce Occidentul a fost angrenat în numeroase conflicte.

„Recrutarea de către China a piloților occidentali nu e surpinzătoare având în vedere obiectivele Beijingului. Armata chineză nu a mai purtat un război de la conflictul din Vietnam din 1979 iar de atunci Armata Chinei și forțele sale aeriene au cunoscut schimbări radicale. Occidentul a continuat să se implice în numeroase conflicte în ultimii 40 de ani, dobândit o experiență militară mult peste cea a Chinei”, conchide Lewis.

El a subliniat că angajarea piloților de luptă din Occident de către China are ca obiectiv tocmai împărtășirea de către aceștia a experienței privind operațiunile aeriene ofensive iar expertiza instructorilor occidentali angajați de chinezi aduce celor din urmă „beneficii neprețuite”.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

În contextul în care China nu are niciun dubiu că un eventual război împotriva Taiwanului ar atrage în conflict și SUA, Ben Lewis amintește de experiența mult mai mare pe care americanii o au în situații reale de luptă. Spre deosebire de piloții chinezi, piloții occidentali au efectuat misiuni reale nu doar în fosta Iugoslavie, dar și în Irak sau Afganistan.

Amintim că generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în cursul lunii septembrie, prezent în România, a declarat că potrivit estimărilor sale, SUA și China vor intra într-o confruntare militară în următorii 5 ani. Reputatul general american a adăugat că nu Washingtonul dorește confruntarea ci Beijingul și a dat exemplul modului uluitor în care China construiește nave de luptă. El a comparat viteza înarmării navale a Chinei cu cea a SUA din preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

CITEȘTE ȘI: Piloți britanici antrenează aviația militară a Chinei. Îngrijorări cu privire la informații sensibile care ar putea ajunge la chinezi

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel