China continuă să construiască lagăre pentru 'reeducarea' uigurilor și altor grupuri etnice

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

China a continuat în ultimii ani să construiască lagăre pe teritoriul său pentru reeducarea uigurilor și a altor minorități etnice.

Un raport al think-thank-ul australian Institutul Australian de Politici Strategice (ASPI), citat de Business Insider, susține că autoritățile comuniste din China au ridicat din 2017 până în prezent 380 de centre de reeducare în vestul țării, în regiunea Xinjiang.

 

Lagăre pentru reeducarea uigurilor și altor grupuri etnice în China

 

1. -imagine fara descriere- (5f6c7999c4049200115cb510_80188700.jpg)

Foto: Cartografierea realizată de ASPI, sursă: Business Insider și ASPI

Centrele de reeducare sunt destinate uigurilor musulmani, dar și altor grupuri etnice. Cercetătorii de la ASPI au cartografiat 380 de astfel de locații suspecte că ar fi centre de reeducare. Numărul este cu 100 de centre mai mare decât locațiile identificate în investigațiile anterioare.

China inițial a refuzat să recunoască existența lagărelor, informează sursa citată care precizează că în decembrie 2019 autoritățile comuniste de la Beijing au recunoscut în cele din urmă prezența acestor centre de reeducare, dar au precizat că toate persoanele care se aflau în detenție pentru reeducare au fost eliberate. ASPI precizează că dovezile sugerează faptul că aceștia ar fi fost mutați în alte facilități construite recent.

ASPI susține că a utilizat imagini prin satelit, mărturii ale victimelor, rapoarte guvernamentale și anchete jurnalistice de la fața locului, toate indicând faptul că au fost construite 61 de noi centre doar între iulie 2019 și iulie 2020, iar alte 14 se află în construcție începând din vara acestui an.

Uigurii sunt un popor turcic. Minoritatea musulmană trăiește pe teritoriul Chinei, în provincia Xinjiang. Ei se mai regăsesc și în Kazahstan și Kîrgîzstan.

 

Turcia, în silenzio stampa pe problema uigurilor

 

De-a lungul timpului, situația uigurilor a generat tensiuni diplomatice între Turcia și China. În cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, care a avut loc în vara acestui an la DC News, analistul politic Andrei Vlășceanu a amintit că în urmă cu 10 ani a existat un scandal imens generat de faptul că Turcia oferea pașapoarte către populația uigură din China.

În prezent, amintește Vlășceanu, Turcia e în silenzio stampa pe acest subiect, considerând că ajutorul financiar oferit Ankarei a „cumpărat” poziția turcilor.

„Turcia e în silenzio stampa pe ceea ce face China cu uigurii. Aici e o tăcere totală. Ceea ce am descoperit în urmă cu câțiva ani e că în momentele foarte puternice de criză economică internă, Turcia a avut nevoie de sume mari de bani pentru a își stabiliza lira. Atunci Republica Populară Chineză a venit cu ajutorul finaciar necesar și probabil acesta a fost aranjamentul”, preciza Andrei Vlășceanu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel