China avertizează asupra unei amenințări la adresa economiei ruse dacă războiul continuă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Militari din China și Rusia în timpul organizării unor exerciții navale comune. Sursa foto: TASS.
Militari din China și Rusia în timpul organizării unor exerciții navale comune. Sursa foto: TASS.

Evaluarea apare într-un document de rating de țară privind capacitatea de îndatorare externă, emis de Agenția China Chengxin International Credit Rating (CCXI), specializată în evaluări economice la scară globală. Agenția chineză a avertizat, pe 12 mai, că ratingul Rusiei ar putea fi retrogradat ca urmare a escaladării  războiului ruso-ucrainean.

,,O escaladare a conflictului militar Rusia-Ucraina care perturbă perspectivele economice ale Rusiei, o creștere bruscă a gradului de îndatorare guvernamentală în condiții de stres geopolitic, erodarea severă a rezervelor fiscale, slăbirea semnificativă a perspectivelor de guvernanță sau modificări semnificative ale cadrului de serviciu al datoriei care provoacă o neplată efectivă a datoriei suverane, ar determina CCXI să ia în considerare scăderea ratingului de credit suveran al Rusiei”, a anunțat agenția într-un comunicat de presă.

Este prima publicare a unui rating de țară pentru Rusia de către CCXI, după iunie 2022, dată la care agenția chineză a încetat să mai evalueze economia și rezervele Rusiei ca urmare a restricțiilor privind informațiile macroeconomice naționale impuse de Moscova.

Atunci, într-o ultimă evaluare, CCXI a acordat Rusiei ratingul ”BBg”, în scădere față de 14 aprilie 2022 când Rusia primise ”BBBg-”.

Evaluarea, anunțată de CCXI pe 12 mai 2025, vine după ce liderul Chinei, Xi Jinping, a efectuat, pe 9 mai, o vizită la Moscova.

Compania CCXI, care are birouri la Beijing, Shanghai, Wuhan, Shenzhen și Hong Kong, a fost fondată în 1992 și s-a dezvoltat pe baza expertizei companiilor Fitch și Moody's.

Aparent, compania chineză CCXI face o favoarea Rusiei pentru că, în raportul  său din 12 mai 2025, ridică ratingul Rusiei la BBB+g cu perspectivă stabilă.

Cu toate acestea, prin avertismentul de la finalul raportului CCXI, unde de regulă apar concluziile, Beijingul ar putea trimite un semnal destul de clar că nu este de acord cu continuarea războiului din Ucraina.

Planul Rusiei, privind negocierile de pace, indică mai degrabă o tragere de timp pentru ca Moscova să-și atingă unele obiective operaționale și strategice. După repetate amânări în luarea unei decizii de încetare a focului precum și după reiterarea aceleiași poziții din aprilie 2022 privind condițiile de semnare unui tratat de pace cu Ucraina, Occidentul a înțeles calea aleasă de Rusia – eschivarea de la semnarea oricărui acord, altfel decât în condițiile sale - și se pare că și Beijingul a ajuns la aceeași concluzie.

Pentru ca Rusia să-și mențină economia de război la un nivel care să-i permită susținerea efortului ofensiv la scară mare, are nevoie de un puternic sprijin internațional. În toată această perioadă de peste trei ani de război, China a fost principalul sponsor al Rusiei, iar dacă ar fi să se facă o analogie cu biologia, se poate afirma că unul dintre plămânii, cu care a respirat Rusia, a fost chinez.

În pofida acordului secret de apărare bilateral semnat de China și Rusia și a declamațiilor oficiale că parteneriatul militar dintre cele două țări este nelimitat, devine din ce în ce mai probabil ca Beijingul să nu mai sprijine aventura militară, în Ucraina, a Moscovei. De asemenea, Beijingul ar putea să transmită mesajul că, în schimbul sprijinului, Rusia va trebui să facă Chinei anumite concesii de natură strategică, posibil chiar geopolitică.

Astfel, Rusia, încercând să-și  îmbunătățească situația de securitate în Europa, s-ar putea trezi în situația că și-o deteriorează pe cea din Asia Centrală și Orientul Îndepărtat. Se poate aminti că, recent, China a propus Rusiei să își mărească livrările de petrol prin Kazahstan cu 2,5 milioane de tone pe an, potrivit publicației Moscow Times (19 mai). Pe lângă creșterea dependenței economice a Rusiei față de China, această inițativă a Beijingului întărește independența, suveranitatea și importanța geostrategică a Kazahstanului, posibil și el să ajungă într-o situație similară Ucrainei în viitor dacă se apropie prea mult de oricine altcineva decât de Rusia.

Anterior, China a propus ca importurile sale suplimentare de gaze din Rusia să se facă prin ruta deja planificată care trece prin Mongolia (proiectul gazoductului Power of Siberia 2), respingând propunerea Rusiei de a se suplimenta volumele prin gazoductele deja suprasolicitate din Kazahstan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel