China atenționează SUA că dau „semnale periculoase” în privința Taiwanului iar reglementarea pașnică devine tot mai grea

Statele Unite trimit "semnale foarte greşite şi periculoase" în privinţa Taiwanului, iar cu cât activităţile ce ţin de independenţă ale Taiwanului sunt mai fulminante, cu atât este mai puţin probabil ca reglementarea să fie paşnică, i-a spus vineri ministrul chinez de externe Wang Yi secretarului de stat american Antony Blinken, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Statele Unite încearcă să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială ale Chinei în privinţa Taiwanului, i-a transmis la New York ministrul chinez de externe omologului său american, potrivit unui comunicat dat publicităţii sâmbătă de ministerul chinez de externe de la Beijing.

"Problema Taiwanului este o chestiune internă chineză, iar Statele Unite nu au dreptul de a interveni în privinţa metodei care va fi folosită pentru a o rezolva", conform aceleiaşi surse.

Pe de altă parte secretarul de stat american Antony Blinken i-a vorbit omologul său chinez Wang Yi despre necesitatea de a păstra pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.

Antony Blinken "a subliniat că păstrarea păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan este esenţială pentru menţinerea securităţii şi prosperităţii regionale şi globale", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, după întâlnirea de 90 de minute a celor doi înalţi demnitari în marja Adunării Generale a ONU.

Totodată, şeful diplomaţiei americane şi-a avertizat omologul în legătură cu implicaţiile oferirii de sprijin de către Beijing Rusiei pentru invadarea "unei ţări suverane", potrivit aceleiaşi surse.

Oficial, China este neutră, dar uneori acuzată de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia, chiar dacă oficiali americani şi-au exprimat speranţe moderate după declaraţiile delegaţiei chineze făcute în această săptămână la ONU. Ministrul chinez s-a întâlnit la New York şi cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, asigurându-l pe acesta că Beijingul a cerut respectarea "integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor".

Întâlnirea dintre Blinken şi Wang au fost "extrem de sinceră, constructivă şi amănunţită", a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului, deoarece Statele Unite sunt dornice să menţină canalele de comunicare deschise cu Beijingul.

Aceasta a fost prima întâlnire după discuţiile din iulie în Bali, când Blinken şi Wang şi-au manifestat dorinţa de a reînnoi dialogul. O lună mai târziu, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA Nancy Pelosi a vizitat Taiwanul, provocând furia Beijingului şi reînnoind tensiunile între cele două mari puteri.

Într-un interviu acordat duminică, preşedintele american Joe Biden a spus că este gata să intervină militar dacă Beijingul va recurge la forţă, depărtându-se din nou de ambiguitatea strategică a SUA.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel