China a lansat varianta chinezească de Kinjal, de pe un bombardier H-6K. Rușii lansează racheta diferit, fapt pentru care consideră Kinjal hipersonică

Cătălin Costea |
Data publicării:
Bombardier H-6K chinez. Photo source: Ministerul Apărării din China
Bombardier H-6K chinez. Photo source: Ministerul Apărării din China

În ultima săptămână China a făcut mai multe demonstrații de forță în Pacific, transmițând în principal nemulțumirea Beijingului față de învestirea noului președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, programată pentru 20 mai.

Astfel, presa chineză a dat recent publicității un videoclip în care un bombardier H-6K lansează o rachetă balistică acroșată sub aripă. Toate indiciile arată că ar putea fi vorba despre o versiune de aviație a rachetei balistice CM-401, o rachetă frecvent întâlnită în arsenalul chinez, dar care are o rază de acțiune limitată.

Războiul din Ucraina și recentul atac al Iranului asupra Israelului au confirmat că rachetele balistice sunt mult mai periculoase și mai dificil de combătut decât cele de croazieră, ale căror caracteristici de zbor “plat” facilitează în general descoperirea și urmărirea lor de către sistemele de apărare antiaeriană. Rachetele balistice sunt mai greu de combătut, dar au dezavantajul că lansarea lor poate fi detectată relativ devreme, precum și că sunt cu atât mai costisitoare și mai greu de produs cu cât raza de acțiune se dorește a fi mai mare.

Lansările test de rachete balistice de pe bombardierele chineze nu fac decât să confirme că Beijingul face același lucru pe care l-a făcut în mod repetat Rusia în războiul dus împotriva Ucrainei. O rachetă balistică lansată dintr-o aeronavă și care este de fapt o versiune a unei rachete sol-sol este o invenție rusească.

 

Renumita rachetă rusească hipersonică Kijnal, e o soluție similară cu racheta testată de chinezi 

 

Renumita rachetă Kh-47M2 Kinjal este o soluție similară cu cea testată în prezent de chinezi. Cu toate acestea, rușii își lansează armele de la un sistem convertit, care conferă armei o viteză inițială foarte mare și, datorită acestui lucru, Kinjal atinge în ultima fază a zborului o viteză care îi permite să fie clasificată drept armă hipersonică.

Ideea chineză este puțin diferită. Bombardierul H-6K poartă racheta la o altitudine mare, până la 13 km, până relativ aproape de țintă. Acest lucru este important deoarece raza de acțiune a rachetei CM-401 cu bazare terestră este estimată la 290 până la 900 km, iar acest lucru nu este prea mult având în vedere condițiile unui posibil război în Pacific. 

2. Bombardier... (bombardier-h-6k-chinez-ministerul-apararii-din-china_11575500.jpg)

Bombardier H-6K chinez. Photo source: Ministerul Apărării din China

Bombardierul H-6K poate extinde această rază de acțiune cu până la 1-2 mii de kilometri. În plus, abia după ce este lansată racheta se va putea afla cu certitudine că era la bordul aeronavei și se va putea stabili ce țintă vizează. Acest lucru reduce timpul apărării antiaeriene pentru a răspunde la amenințare și oferă o flexibilitate mult mai mare pe câmpul de luptă.

Desigur, bombardierele H-6 bazate pe aeronava sovietică Tu-16 din 1952 (ceea ce nu este neapărat o rușine, având în vedere că rușii folosesc Tu-95, iar americanii folosesc B-52 tot din aceeași perioadă), chiar și în ultima versiune K, sunt ținte ușor detectabile, dar pot avea o escortă puternică  inclusiv din avioane de luptă J-20 greu de detectat, sau pot face parte dintr-un atac de saturație.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel