Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: Libertatea
Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: Libertatea

Prestigiosul think tank Heritage Foundation a dat publicității raportul anual cu privire la cele mai mari amenințări la adresa intereselor Statelor Unite ale Americii, raport care include atât actori statali cât și non-statali.

Potrivit raportului celor de la Heritage, analizat de revista americană National Interest, în ceea ce privește actorii statali, cele mai mari amenințări la adresa intereselor americane sunt reprezentate de China, Rusia, Coreea de Nord și Iranul.

Fără nicio surpriză, raportul indică principalele amenințări China și Federația Rusă, ambele fiind plasate pe scara „formidabilă”, cel mai înalt nivel.

 

China și Rusia, catalogate ca amenințări „formidabile” la adresa SUA

 

Atât China cât și Rusia au „capacități formidabile” pentru a submina interesele americane. În pofida faptului că ambele au aceeași etichetă, raportul admite că Beijingul e „cea mai complexă amenințare cu care se confruntă SUA” în acest moment. China rămâne un actor agresiv și provocator prin capacitățile și ascensiunea sa militară, dar și din pricina investițiilor în tehnică militară de ultimă generație, în sfera spațială, cibernetică sau de inteligență artificială, fapt pentru care e considerată o amenințare „formidabilă”.

Pe de altă parte Federația Rusă, precizează raportul, „rămâne principala amenințare la adresa intereselor americane în Europa”. Heritage Foundation amintește de faptul că Moscova subminează interesele americane prin campanii masive de propagandă pro-rusă și anti-americană în statele din regiune, inclusiv în Ucraina.

Raportul mai subliniază sprijinul financiar și militar pe care Rusia îl oferă separatiștilor din așa-zisele republici autoproclamate din Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, dar și comasarea de trupe militare ruse la granița Ucrainei. Imprevizibile și periculoase, intențiile Kremlinului sunt catalogate ca fiind ostile în regiune.

În categoria amenințărilor în curs de „acumulare” se află Coreea de Nord și Iranul. Raportul amintește că Phenianul nu a efectuat niciun test nuclear anul acesta, însă testarea rachetelor balistice a devenit o obișnuință.

Și Iranul se află în categoria Coreei de Nord - „acumulare”. Iranul este de departe „cea mai mare provocare de securitate la adresa Statelor Unite și a aliaților Washingtonului în Orientul Mijlociu”. Raportul subliniază programul nuclear iranian, dar și relația Teheranului cu Israelul și finanțarea diferitelor organizații teroriste precum Hezbollah.

În ceea ce privește actorii non-statali raportul indică amenințări principale din partea Al Qaeda, Statul Islamic și al-Sham. Ele sunt trecute la o scară mai mică de amenințări fiind catalogate „capabile”. 

 

România, cel mai stabil aliat al SUA la Marea Neagră și un generator de securitate

 

2. Steagul Ro... (romania-sua-rachete_71333300.jpg)

Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN

Nota autorului: Plasarea Federației Ruse pe scara „formidabilă” de către think tank-ul Heritage Foundation e o nouă dovadă că în pofida pivotării pe care Washingtonul a făcut-o spre Indo-Pacific, Europa de Est rămâne una din principalele regiuni de unde Moscova poate genera insecuritate. E necesară în acest sens o strategie bine pusă la punct cu privire la Marea Neagră, strategie elaborată de SUA împreună cu aliații din regiune.

Imprevizibilă, Federația Rusă a arătat de mai multe ori că e hotărâtă să treacă Rubiconul, lucru pe care l-a și făcut (Georgia 2008, Ucraina 2014), în pofida faptului că Occidentul nu a crezut-o capabilă.

În acest climat al unei Americi care a pivotat în Indo-Pacific pentru a contracara China, dar nu a abandonat regiunea, rolul pe care aliații SUA din cadrul NATO îl au în regiune devine unul esențial.

Iar România, alături de Polonia, e cel mai predictibil aliat al SUA, fiind un pilon și un generator de securitate în Flancul Estic.

Prezența trupelor americane în România, amplasarea sistemului antirachetă Aegis Ashore în țara noastră la Deveselu, dar și implementarea Parteneriatului Strategic dintre București și Washigton sunt factori câțiva factori care au transformat România în cel mai stabil aliat al SUA la Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel