Cât mai rezistă Ankara? Turcia, presată să accepte aderarea Suediei la NATO înaintea summitului de la Vilnius

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu omologul său turc, Hakan Fidan, pentru a încerca să deblocheze opoziția Ankarei față de aderarea Suediei la NATO înaintea desfășurării summitului alianței de săptămâna viitoare.

După ce a întârziat aderarea națiunii scandinave cu un an, aliații NATO fac presiuni asupra Turciei să cedeze și să își dea acordul până marți, când începe summitul din Lituania, ca Suedia să devină cel de-al 32-lea membru al alianței.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat ultimele negocieri -- care includ și oficiali de informații și securitate -- în speranța că ar putea deschide calea spre o aderare cât mai rapidă.

Însă cei mai mulți diplomați din statele NATO se îndoiesc că va exista vreun semn de răzgândire din partea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în pofida faptului că Turcia și Suedia au semnat anul trecut un acord menit să-i elibereze acesteia din urmă calea către aderare.

Ankara a cerut ca Stockholmul să combată mișcările kurde, în special Partidul Muncitorilor din Kurdistan PKK, pe gare Turcia îl consideră grupare teroristă.

Suedia încearcă să demonstreze că a îndeplinit acordul și, în temeiul noii legislații adoptate, chiar pe 6 iulie a închis un cetățean turc acuzat de „tentativă de finanțare a terorismului” în sprijinul PKK.

Erdogan a continuat să critice Stockholmul în ultima perioadă, iar un protest de săptămâna trecută, în care a văzut pagini din Coran arse, i-a accentuat și mai mult nemulțumirile.

În mediul de analiză se așteaptă ca președintele american Joe Biden să manifeste un sprijin puternic pentru Suedia în zilele următoare, cu atât mai mult cu cât miercuri, 5 iulie, Biden i-a spus prim-ministrului Suediei, la o întâlnire la Washington, că „așteaptă cu nerăbdare” alăturarea țării.

De asemenea, Ungaria se opune încă aderării Suediei, însă Budapesta a lăsat să se înțeleagă că va ceda dacă Turcia își dă acordul.

Reamintim că Suedia și vecina sa Finlanda au renunțat la zeci de ani de nealiniere militară și au solicitat aderarea la NATO în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Finlanda a aderat oficial la bloc în aprilie, iar Suedia speră să completeze suita țărilor nordice cât mai repede în acest an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel