Canada amână cumpărarea de drone MQ-9B Reaper până când acestea vor putea fi utilizate şi în Arctica: Nu condiţiile meteo sunt problema

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

După cum s-a dovedit, adaptarea echipamentelor militare la condițiile dure din Arctica poate fi mai mult decât dificilă, după cum a demonstrat amânarea primirii de către Canada a dronelor de atac și recunoaștere MQ-9B în versiunea "maritimă" SeaGuardian.

Potrivit Ministerului Apărării din Canada, planul de achiziționare a acestor drone, care ar trebui să asigure patrularea în regiunile nordice ale țării, este amânat din cauza complexității lucrărilor de cercetare și dezvoltare pentru adaptarea dronei la mediul din Arctica. Anterior, primul MQ-9B Reaper era programat să fie livrat în 2025, dar acum data preconizată este 2028, scrie Defence News.

În același timp, proiectul de adaptare nu este legat de condițiile meteorologice - temperaturi foarte scăzute - ci de necesitatea de a utiliza antene de satelit și de aviație, dar și componente ale sistemului de comunicare la latitudini nordice, care nu au fost integrate anterior pe dronele MQ-9B. În plus, dronele destinate Canadei urmează să primească o altă stație optică WESCAM MX-20 de fabricație canadiană.

Astfel, este evident că dronele MQ-9 convenționale nu pot opera în regiunile nordice, iar acest lucru se datorează în primul rând comunicațiilor. Trebuie remarcat faptul că unul dintre principalele canale de control pentru aceste drone este reprezentat de comunicațiile prin satelit. Cu toate acestea, la nord de paralelă 75, comunicarea cu sateliții nu funcţionează tot timpul în parametrii normali.

 

Necesitatea unei constelații de sateliți pentru a asigura comunicații 24 de ore din 24 în Arctica

 

În acest scop, este necesar să se utilizeze sateliți aflați pe orbite eliptice. În special, pentru a moderniza sistemul de comunicații prin satelit, Statele Unite și Norvegia au convenit să implementeze sistemul Arctic Satellite Broadband Mission pe doi sateliți Inmarsat. Cu alte cuvinte, adaptarea dronei la condițiile arctice tine de calitatea comunicaţiilor şi nu de condiţiile meteo.

În același timp, apariția Starlink, care este disponibil și în regiunile arctice datorită orbitelor circulare ale unei constelaţii de sateliți, elimină complet această problemă, iar Pentagonul a anunțat la sfârșitul anului 2022 că testează internetul prin satelit de la companii private pentru a se conecta cu bazele arctice îndepărtate.

Merită menționat faptul că MQ-9B SeaGuardian este un pariu foarte important pentru Canada în patrularea teritoriilor sale nordice, care devin o arenă de confruntare cu Rusia. Totodată, Ottawa este pregătită să investească 3,6 miliarde de dolari (USD) în aceste drone de recunoaștere și atac, iar un contract pentru acestea este planificat să fie semnat până la sfârșitul anului 2023 sau începutul anului 2024.

De asemenea, merită reamintit că Pentagonul vizează în mod serios modernizarea pe scară largă a capacităților NORAD, pentru care Statele Unite și Canada urmează să construiască șase radare puternice pentru a detecta rachetele de croazieră rusești.

De asemenea, Armata canadiană plănuiește o constelație de sateliți în valoare de 2,4 miliarde de dolari pentru a asigura comunicații 24 de ore din 24 în Arctica. Exerciții militare precum Operațiunea Nunalivut au înregistrat progrese în tehnologia de comunicații în Arctica, îmbunătățind conectivitatea, iar prin proiectul Enhanced Satcom, Canada își propune să implementeze o nouă constelație de sateliți până în 2028, oferind facilități de comunicare continuă în Arctica.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel